Spira topprekryterar från Folkoperan

Artikel

Marit Strindlund rekryteras till Smålands Musik och Teater som ny musikchef. Hon har de senaste sju åren varit chefdirigent och musikalisk ledare på Folkoperan och har en bred bakgrund inom musikdramatik. Marit Strindlund tillträder tjänsten den 19 oktober.

Till en början kommer Marit dela sin tid mellan Folkoperan i Stockholm och Kulturhuset Spira för att i april börja arbeta heltid på Spira. Då går även flyttlasset och hela familjen planerar att bosätta sig i Jönköping.

- Jag tycker det är jätteviktigt att man bor där man verkar. Ska man skapa en kulturupplevelse som är relevant och angelägen för publiken måste man ha en genuin känsla för platsen, säger Marit.

Imponerats av Spira och Jönköping Sinfonietta

I sin roll som konstnärlig chef för musiken på Spira hoppas hon kunna bidra med konstnärlig inspiration och ingjuta arbetslust och glädje i det dagliga arbetet. Marit har gästat Spira flera gånger som gästdirigent och har imponerats av både huset, dess akustik och inte minst Jönköpings Sinfonietta.

- Det är en så fin orkester, med vacker klang och stark uttrycksförmåga. Det och att det finns en teater i huset och alla resurser runtom den, som ljussättare, ljudtekniker och scentekniker öppnar upp för många möjligheter!

Kombinerar spets med bredd

Med en teater inom samma väggar hoppas Marit kunna förnya konsertformen. Riktigt hur vill hon inte berätta än, utan säger att det får växa fram. Men hon har en stor erfarenhet av att kombinera spets med bredd och Folkoperan har haft många stora publiksuccéer under hennes tid som musikalisk ledare.

Ulrika Josefsson, tf verksamhetschef på Smålands musik och teater är mycket nöjd med rekryteringen.

- När vi under sommaren avslutade en gedigen rekryteringsprocess och kunde konstatera att Marit Strindlund blir konstnärlig chef hos oss var det stor glädje. Kompetensen och erfarenheten hon besitter kuggar i bra där vi befinner oss idag. Vi har en trogen publik som vi älskar, samtidigt vill vi få fler att upptäcka den klassiska musiken.Marit har en konstnärlig trygghet, ett kommunikativt förhållningssätt och en stark drivkraft att utveckla – både konsten, sig själv och andra. Jag ser väldigt mycket fram emot att arbeta med henne.

Vill locka nya besökare

Att öppna dörrarna till musiken och kulturen, involvera och engagera brinner Marit för. Hennes målsättningar är att  locka nya ovana besökare till Spira. De som aldrig gått på en konsert eller lyssnat på klassisk musik.

- Det ska vara relevant för så många som möjligt! Att ha konstnärlig spets och att samtidigt vara berörande för människorna i det omgivande samhället är centralt för mig, säger hon.

Marit Strindlund efterträder Gabriella Bergman som slutade på Smålands Musik och Teater i våras.

 

 

Fakta Marit Strindlund

Marit Strindlund är i grunden dirigent och studerade på dirigentutbildningen vid Kungliga Musikhögskolan 200-2004 för Jorma Panula. 2004-2006 genomförde hon diplomstudier i dirigering med specialinriktning mot opera vid Royal Northern College of Music i Manchester.

Sedan 2013 är hon chefdirigent  och musikalisk ledare för Folkoperan och av regeringen utsedd till medlem i Musikverkets konstnärliga råd. 

Marit Strindlund framträder återkommande hos operahus och orkestrar internationellt, bla vid Staatsoper Berlin, Opera Vlaanderen, Muziektheater Transparant, Ringsakeroperaen, Bergen National Opera, I solisti del Vento, B'Rock Ghent, Spectra ensemble, samt har verkat som coverdirigent vid Royal Opera House Covent Garden vid ett flertal säsonger.

Under 2019 nominerades den produktion Marit dirigerade vid Staatsoper Berlin till "Best world premier" vid International Opera Awards i London, i konkurrens med produktioner från bl a La Scala.

 

I Sverige har hon dirigerat bl a Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker, Malmö Symfoniorkester, Norrköpings Symfoniorkester, Norrlandsoperans Symfoniorkester, Helsingborgs symfoniorkester, Nordiska Kammarorkestern och Västerås Sinfonietta.

 

Marit är engagerad i det kvinnliga dirigentnätverket Kupp! – Kvinnor upp på pulten! Som verkar för att  stötta och synliggöra kvinnliga dirigenter och bana väg för nästa generations kvinnor på pulten.

  • Uppdaterad2020-08-13 13:49
  • Ansvarig