Patrik Franke genomförde sitt första uppdrag på Smålands Musik & Teater med att, våren 2000, regissera föreställningen Stress – en kritik mot ett samhälle som går allt fortare och där fler och fler människor drabbas av psykisk ohälsa.
Som tillsvidareanställd havtidsdramaturg i Kulturhuset Spira sedan 2008 leder han bland annat repertoararbetet och coachar många av de regissörer och dramatiker vi samarbetar med i våra produktioner. Han leder också arbetet med Lunchlyriken och samtalsforumet Speglingar där vi belyser, kommenterar och fördjupar oss i samtida frågor ofta med anknytning till den dramatik vi sätter upp.
Franke är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg och har en fil.mag i litteraturvetenskap på Göteborgs Universitet. Efter avslutad utbildning arbetade han på teatrar som Göteborgs Stadsteater, Stockholms Stadsteater och Bohusläns Teater med flera. I början 2000-talet började Patrik Franke regissera och har sedan dess regisserat närmare ett 20-tal föreställningar – så småningom började han även skriva egen dramatik. I Jönköping har många av hans dramer – bland andra Leo, Clara, Lägret, Grismanifestet och I Glömskans Land – spelats.
Han har också skrivit manuset till familjeföreställningen Olga kastar lasso, som bygger på en bok av Helena Willis och som gjordé succé hösten 2018. Återigen aktuell på Unga Spira under hösten 2019.
Med stöd från Riksteatern, Sveriges Länsteatrar och Riksbankens jubileumsfond har Patrik Franke varit med att bygga upp ett nätverk för dramaturger; Nationella Dramaturgiatet. Bland annat utvecklades inom organisationen Dramawebben; en icke-kommersiell databas för upphovsrättsligt fri dramatik.
Som dramaturg på Spira – och tillika ordets- och textens representant – vill han verka för att verksamheten ska hålla hög konstnärlig kvalité, stå i samklang med vår samtid, samt att allt heligt och högt materialiseras, tas ned på jorden och förs närmare människan.
Bor på Runmarö utanför Stockholm.