Uruppförande med Rickard Söderberg och Jönköpings Sinfonietta

Musik Spelperiod: 26 maj - 26 maj
Ingår i: Söndagssymfoniserien
Köp biljett

Árit

Nordiska klassiker av Sibelius och Grieg möter nyskrivet när tenoren Rickard Söderberg gör sitt finalframträdande som Artist in residence. Anna-Maria Helsing leder Jönköpings Sinfonietta i säsongens sista Söndagssymfoni då också Jonas Valfridssons, Composer in residence, beställningsverk Árit för första gången framförs i sin helhet.

Säsongens beställningsverk Árit är en sångcykel i fyra delar, inspirerad av en tid då människan var fullkomligt utlämnad till naturen, årstiderna och de fornnordiska gudarna. De känslosamma texterna handlar om att kasta sig ut i det okända för att livet ska kunna börja om på nytt. Verket är skrivet av Composer in residence, Jonas Valfridsson, och texterna av Rickard Söderberg, Artist in residence.

Jean Sibelius är en av Finlands mest uppskattade tonsättare, med bland annat Finlandia och tonsatta legender ur nationaleposet Kalevala i sin katalog. Hans kompositioner bjuder på rik variation och i den här konserten framförs flera av hans verk. Gåtfulla Pelléas och Mélisande, en historia fylld av symbolism och starka känslor, ett urval av Sibelius sånger och avslutningsvis den kraftfulla Symfoni nr. 3.

Edvard Griegs Våren är en sann favorit hos många musikälskare. En gripande vacker hyllningssång till den ömsom trevande, ömsom rusande, årstiden alla nordbor drömmer om efter en lång och grå vinter. Längtan efter ljuset, blomstrande ängar och björkar som vajar i vårvinden sätter tonen för säsongens sista Söndagssymfonikonsert.

Speltid: 2 h inkl 25 min paus

Missa inte 45 minuter före!

För att förhöja din konsertupplevelse ytterligare presenteras kvällens program av någon med unika kunskaper. Det kan vara Spiras konstnärliga chef för musiken, den gästande dirigenten eller någon av de medverkande musikerna. Introduktionen ingår i biljettpriset, men det finns ett begränsat antal platser – först till kvarn gäller.

Program

 • J. Sibelius – Svit ur Pelléas och Mélisande
 • J. Sibelius – urval av sånger (arr. A. Sallinen)
  1. ”De bägge rosorna”, op.88 nr. 2
  2. ”Sippan” op.88 nr. 4
  3. ”Dold förening” op.86 nr. 3
  4. ”Kyssens hopp” op.13 nr. 2
  5. ”Hennes budskap” op.90 nr. 2
  6. ”Jägargossen” op.13 nr. 7
 • E. Grieg – Våren ur To Elegiske Melodier
 • J. Valfridsson – Árit del 1 – 4. Text av Rickard Söderberg
 • J. sibelius – Symfoni nr 3 C.dur op. 52
 •  

Den här konserten har getts scenisk inramning

Medverkande

Jönköpings Sinfonietta
Anna-Maria Helsing, dirigent
Rickard Söderberg Artist in Residence, tenor

Konstnärligt team

 • Konceptidé – Marit Strindlund och Rickard Söderberg
 • Regi – Patrik Franke
 • scenografi och Kostym – Johan Mansfeldt
 • Ljusdesign – Marcus Nordenberg

Spelas också i Gummifabriken, Värnamo.