Johannes sätter tonen för musiken

Artikel

Johannes Gustavsson är ny konstnärlig ledare och chefsdirigent för Jönköpings Sinfonietta sedan oktober 2023. Han ser fram emot att möta publiken med en bred och varierad repertoar fylld av kvalitativa musikupplevelser.

För den vane konsertbesökaren i Kulturhuset Spira är Johannes Gustavsson ett bekant namn. Han har varit en återkommande gäst hos Jönköpings Sinfonietta under flera års tid, och dirigerade nyligen två konserter i Söndagssymfoniserien: Dvořáks Cellokonsert med Sinfoniettans Natalia Goldmann som solist, samt Tjajkovskijs symfoni nr 6 med säsongens Artist in Residence Rickard Söderberg.
– Jag har trivts väldigt bra när jag har samarbetat med Sinfoniettan genom åren. Orkestern har en positiv energi och stor aptit på att fortsätta utvecklas. Det finns också ett stort givande och tagande mellan musikerna, vilket är fantastiskt!

Som konstnärlig ledare och chefsdirigent ansvarar han för den musikaliska inriktningen och programutbudet under kommande säsonger. Johannes tycker det är för tidigt att gå in på detaljer, men lovar att programmet kommer att vara lika brett och varierat som tidigare. Sannolikt kan vi också förvänta oss en del tongångar från våra egna breddgrader.

– Den nordiska musiken är väldigt viktig för mig – både nutida och äldre. Om vi inte spelar svensk musik i Sverige, så blir den knappast spelad överhuvudtaget. Generellt sett vill jag att söndagskonserterna ska fokusera på musiken. Men samtidigt kommer det att finnas utrymme även för genreöverskridande konserter och samarbeten med andra konstformer. Det arvet vill jag föra vidare, och huset ger ju fantastiska möjligheter till det. Nu ser Johannes fram emot att möta publiken och tillsammans med Sinfoniettan bjuda på en mångfacetterad mix av musikaliska uttryck. – Mötet med publiken är livsviktigt. Det blir helt enkelt ingen konsert annars. Jag upplever att publiken här är väldigt uppmärksam och närvarande, oavsett vad som står på programmet. Därför är det min ambition att allt vi gör ska levereras med högsta möjliga kvalitet och övertygelse.

Fakta Johannes Gustavsson

Johannes Gustavsson, uppvuxen i Arvika, inledde musikkarriären som violaspelare och tog sitt dirigentdiplom vid Norges Musikkhøyskole. Han tilldelades Svenska dirigentpriset 2003 och är idag en av Sveriges ledande dirigenter. Johannes har ett brett register och dirigerar både symfonisk musik och opera i hela Skandinavien. Johannes är sedan 2017 konstnärlig ledare för Norska ungdomssymfonikere. Han var chefsdirigent för Stadsorkestern i Uleåborg 2012–2021 samt för Wermland Opera 2015–2021. Dessutom har han varit förste gästdirigent i Västerås Sinfonietta, konstnärlig rådgivare för Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall samt en av Österbottens kammarorkesters huvuddirigenter. Johannes har också uruppfört över 50 nordiska orkesterverk.

Text: Mats Fäldt

  • Uppdaterad2023-12-15 16:06
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Hallå där Viktoria Tolstoy

En av Skandinaviens främsta vokalister berättar om konserten med Jönköpings Sinfonietta 15 mars 2024.

Musik
Artikel

Scenkonstsäsongen 24-25 är här!

Malena Ernman gör dubbla konserter med Jönköpings Sinfonietta, Samuel Fröler spelar änkeman i ett klassiskt småländskt k...

Musik
Artikel

John Bauer Brass spelar musik av Per Brahegymnasiets tonsättarelever

Under det gångna läsåret har musikesteter på Per Brahegymnasiet i Jönköping undervisats i komposition av tonsättaren Jon...

Musik
Artikel

Jonas Valfridsson: Tonsättare med småländskt hjärta

Han började som gitarrist under uppväxten i Jönköping, men upptäckte att han hellre ville skapa musik än bli virtuos på...