John Bauer Brass spelar musik av Per Brahegymnasiets tonsättarelever

Artikel

Under det gångna läsåret har musikesteter på Per Brahegymnasiet i Jönköping undervisats i komposition av tonsättaren Jonas Valfridsson, som även är composer in residence på Kulturhuset Spira under säsongen 23/24. Torsdag 25 april presenteras elevernas verk i en unik konsert tillsammans med John Bauer Brass. Fri entré!

Jonas Valfridsson berättar att konserten är avslutningen på ett arbete inom ramen för Stenhammarprojektet, som syftar till att uppmuntra nya kompositörer och sprida kunskap om samtida svensk musik:
– Jag är lite av en lokalpatriot och det är jättekul att det här görs i Jönköping, eftersom så mycket annat är Stockholmscentrerat.

Det var under gymnasieåren i Jönköping som Jonas själv började ägna sig åt komposition på allvar.
– På den tiden kände jag mig väldigt ensam i det intresset och visste inte ens att det fanns nu levande och verksamma tonsättare. Man kan ta tag i mycket själv, söka sig till den kunskap som behövs för att skriva för instrumenten, men att träffa någon som på riktigt håller på med komposition på en professionell nivå tror jag är mycket viktigt. Man ska känna att ja, det här kan jag faktiskt göra också! Dessutom vill jag eleverna ska få vara med om upplevelsen att höra sin egen musik framförd av någon annan. Det liknar ingenting annat.

Yngve Nordström som spelar tuba i John Bauer Brass ser fram emot konserten.
– För oss musiker är det alltid kul att se hur unga tonsättare gestaltar brassinstrument. Förhoppningsvis kan de ge oss en utmaning. Jag har fått en väldigt positiv bild av tonsättarna och musiken som ska spelas, det blir ett spännande experiment.

Läs mer om konserten här

Om Stenhammarprojektet:

Stenhammarprojektet drivs av Föreningen Svenska Tonsättare (FST) att ge ungdomar en stimulerande inblick i konstmusikens mångfacetterade värld, samt att främja samarbete mellan tonsättare och skolvärlden, främst på gymnasienivå. Flera tonsättare har med stöd från FST genom åren kunnat bedriva ett stort antal projekt i samarbete med gymnasieskolor runt om i landet. Här nedan är ett urval av projektrapporter.

Namnet Stenhammarprojektet härstammar från att tonsättaren Wilhelm Stenhammar (f. 1871) initierade en konsertserie för ”vanligt folk” och studenter/ungdomar, där Göteborgssymfonikerna spelade såväl populära melodier som utdrag ur tyngre symfonier.

(Källa: Föreningen Svenska Tonsättare)

Läs mer om Stenhammarprojektet på www.fst.se(Extern länk)

  • Uppdaterad2024-04-18 13:30
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Scenkonstsäsongen 24-25 är här!

Malena Ernman gör dubbla konserter med Jönköpings Sinfonietta, Samuel Fröler spelar änkeman i ett klassiskt småländskt k...

Musik
Artikel

Johannes sätter tonen för musiken

Johannes Gustavsson är ny konstnärlig ledare och chefsdirigent för Jönköpings Sinfonietta sedan oktober 2023. Han ser fr...

Musik
Artikel

Hallå där Viktoria Tolstoy

En av Skandinaviens främsta vokalister berättar om konserten med Jönköpings Sinfonietta 15 mars 2024.

Musik
Artikel

Jonas Valfridsson: Tonsättare med småländskt hjärta

Han började som gitarrist under uppväxten i Jönköping, men upptäckte att han hellre ville skapa musik än bli virtuos på...