De gör huvudrollerna i Les Misérables

Artikel

I höst kommer succémusikalen Les Misérables till Kulturhuset Spira i Jönköping. Här kan du läsa om vilka musikalartister och skådespelare som kommer att ha huvudrollerna i denna storslagna musikal.

Sedan urpremiären 1980 har den setts av över 70 miljoner människor över hela världen och har flera gånger blivit framröstad till ”Världens bästa musikal”. Uppsättningen är ett samarbete med Wermland Opera som spelar Les Misérables fram till april 2017.

Nu kan vi stolt presentera huvudrollsinnehavarna. Det är en noggrant utvald rollbesättning med musikalartister och skådespelare som dessutom får sällskap av en lokal artistprofil.

Jean Valjean spelas av musikalartisten Alexander Lycke, nyligen aktuell som fader Laurence i Romeo & Julia och även med i musikalen Passion och Kulturhuset Spiras julkonsert 2016. Han spelade Tunny i American Idiot på Cirkus i Stockholm och har gjort flera stora roller på Stockholms Stadsteater och GöteborgsOperan. Internationellt har Alexander medverkat i bland annat Jesus Christ Superstar och Miss Saigon i England, Ringaren i Notre Dame i Berlin och Les Misérables i Åbo.

Javèrt spelas av musikalartisten Philip Jalmelid som just nu är aktuell i samma roll på Wermland Opera i Karlstad. Dessförinnan har han bland mycket annat setts i konsertföreställningar av Kristina Från Duvemåla och Chess, i Doktor Zjivago och Miss Saigon på Malmö Opera och som Anatolij i GöteborgsOperans uppsättning av Chess 2012, en roll som blev hans stora genombrott.

Fantine spelas av musikalartisten Anna-Hanna Rosengren som tog examen från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg 2016 och under utbildningen medverkade i föreställningar som Grymt, Marianne och Into The Woods. Som examensproduktion spelade hon huvudrollen, Pepa, i Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott. Hon gjorde sin praktik i Cabaret på Stockholms stadsteater.

Eponine spelas av musikalartisten Hanna Holmgren som just nu är aktuell i Les Misérables på Wermland Opera. Dessförinnan har hon spelat Pam i The Full Monty på Teater Storan i Falkenberg, medverkat i Vi på Saltkråkan på Lisebergsteatern samt spelat Titania i En Midsommarnattsdröm på Köpstadsö. Hanna har också varit solist och ensemblemedlem i flera shower såsom Music Of The Christmas Night, Schlagerabstinens i Falkenberg, i Garbo’s Unforgettable samt i Festkväll och Jultrad-i-ton på Göteborgsoperan

Cosette spelas av Emmi Christensson, just nu aktuell som Christine i The Phantom of the Opera i på Cirkus i Stockholm. En roll hon också gjort på Her Majestys Theatre i Londons West End. Hon har tidigare spelat Cosette i svenska och norska uppsättningar av Les Misérables och gjort andra stora musikalroller som Maria i West Side Story. Emmy var en av solisterna i arenashowen ”I love musicals” 2015 tillsammans med Peter Jöback, Norm Lewis och Helen Sjöholm. Hon medverkade även i SVT:s underhållningsprogram Så ska det låta tidigare i år.

Linnéa Hyltenfeldt delar rollen som Cosette med Emmi Christensson. Linnéa är just nu aktuell i Les Misérables på Wermland Opera och har även medverkat i ensemblen i Kristina från Duvemåla både på GöteborgsOperan och på Cirkus i Stockholm. Hon har spelat rollen som Anybody's i Nöjesteaterns Malmös uppsättning av West Side Story och som showartist på High Chaparral. Hon var också med i ensemblen i GöteborgsOperans Jultrad-i-ton samt i musikalen Sune på Göta Lejon.

Marius spelas av skådespelaren Kalle Malmberg, aktuell i Romeo & Julia och Strawberry Fields i Kulturhuset Spira. Kalle ingår i vår fasta ensemble och har bland annat gjort huvudroller i Amadeus och musikalen Passion. På senare tid har han även medverkat i Katitzi och Spelman på Taket. Han har tidigare arbetat på Stockholms Stadsteater och Borås Stadsteater.

Enroljas spelas av musikalartisten Petter Snive, nyligen aktuell i musikalen Kinky Boots på Malmö Opera. Han har även medverkat ibland annat Chess på Göteborgsoperan, Familjen Addams på Lorensbergsteatern och Kristina från Duvemåla både på Göteborgsoperan och på Cirkus i Stockholm. Han har spelat Puck i En Midsommarnattsdröm i Göteborgs Skärgård och gjorde en av huvudrollerna i American Idiot  på Cirkus i Stockholm.

Madame Thénadièr spelas av musikalartisten Nina Nordblad som också är studierektor och sångcoach vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. 2016 medverkade hon i vår uppsättning av Katitzi och som musikalartist har hon gjort roller i Spelman på taket, West Side Story, Les Misérables, Jesus Christ Superstar, Eliza i My Fair Lady, Cats, Mary Poppins, och Carmencita Rockefeller vid teatrar som Göteborgsoperan, Malmö Opera, Östgötateatern, Stora Teatern och Stockholms Stadsteater.

Thénadièr spelas av skådespelaren Petter Andersson. Han ingår i vår fasta ensemble och har just spelat Lord Capulet i Romeo & Julia. Petter hade roller i Passion och Katitzi under 2016 och gästspelade under 2015 i Medeas barn på Örebro Länsteater, där han även gästspelat i Chaplin. Tidigare har Petter bland annat turnerat i Europa med italienska Teatro all’ Improvvisio och agerat i filmer som Lukas Moodysons ”Vi är bäst”.

Biskopen spelas av Andreas Glans från Jönköping, en sångare med stor genrebredd som bland annat jobbar med trion Henningson & Glans.  I Smålands Musik & Teaters regi har han genom åren medverkat i opera, musikal, revy och konserter. Senast såg vi honom i En Glansfull Jul, Trettondagskonserten West End på Spira och som sångare på Trettondagsbalen på Göteborgsoperan. Andreas har medverkat i ett flertal produktioner i Vara konserthus och turnerat med Bohuslän Big Band. Han jobbar också som sångpedagog på Södra Vätterbygdens Folkhögskolas Musiklinje i Jönköping.

Les Misérables har premiär 9 september 2017 i Teatersalongen, Kulturhuset Spira, Jönköping.

 

  • Uppdaterad2017-03-28 08:31
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...

Musikal
Artikel

Alma vill att den unga publiken ska känna igen sig

25-åriga skådespelaren och musikalartisten Alma Bengtsson är ett av flera nya ansikten i Spira i höst. Hon gör en av rol...