Musik Spelperiod: 11 nov - 11 nov

Födelsedagskonsert

I dag är ingen vanlig dag så det här blir en konsert som ingen annan! Spiras födelsedag firas med Jönköpings Sinfonietta, Jönköpings Kammarkör och flera dansare på scen. Häng med på en virvlande lyrisk svängom bland Paradisfåglar, Skapelsen och Nötknäpparen. Och njut av en poetisk berättelse om huset vid Munksjöns strand, illustrerad ur historiens arkiv.

Vad passar väl bättre än att inleda ett födelsedagskalas med Haydns storslagna Skapelsen? Många minns säkert när det skulle byggas ett konserthus på den lilla oansenliga plätten som mest bestod av grus och sly. Så liksom i Skapelsen, kom det ur intet något man inte sett förut. Ett glashus med orange inslag. Debatten var delad. Några älskade det. Andra  tyckte att det inte var ”riktigt i deras smak”.

Samtida tonsättaren Andrea Tarrodis Paradisfåglar sätter färg på kalaskvällen som också bjuder på en klassisk favorit - Tjajkovskijs Nötknäpparen. Teaterstickorna och dansgruppen Pirouette bidrar till dansen.

Katarina Andreasson, en av Sveriges ledande dirigenter, tillika violinist och konsertmästare är kalasets dirigent.

Program
J Haydn – ur Skapelsen
A Tarrodi – Paradisfåglar II
P Tjajkovskij – ur Nötknäpparen

Medverkande
Jönköpings Sinfonietta

Recitativ
Mia Isaksson

Kör
Jönköpings Kammarkör

Dansare
Isabell Karlsson och Oliver Mahar samt medlemmar från dansgruppen Pirouette och Teaterstickorna

Dirigent
Katarina Andreasson

Konstnärligt team
Camilla Ekelöf koreograf och konstnärlig ledare
Marit Strindlund konstnärlig ledare
Christina Lundström kostymdesign
Mikael Söderstjerna ljusdesign

Medverkande

Dirigent

Dansare

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

Tio nationaliteter och en värld av erfarenhet. Jönköpings Sinfonietta bildades 1988 och må vara en ung orkester men kommer som sådan med en fantastisk anda och en uppsjö av kreativitet. Trots storleken, eller kanske tack vare den, tar musikerna i olika konstellationer sig an allt från intim kammarmusik till de stora symfonierna av till exempel Mahler och Brahms.

Jönköpings Kammarkör

Jönköpings kammarkör bildades 1968 och har sedan dess varit en viktig del av regionens kulturutbud. Kören är fristående och leds av Annica Sjöstrand.

Pirouette

Konstnärlig ledare och grundare: Izabella Simonsbacka. Dansarna går på Danslinjen/i Kulturskolans repertoargrupp.

Teaterstickorna

Teaterstickorna är en amatörteatergrupp i det fria kulturlivet i Jönköping med omnejd. Konstnärlig ledare är Eva Edevik.