En timme lugn och ro en komedi med humorgiganten Adde Malmberg

Hallå där... Adde Malmberg

Artikel

… regissör och huvudrollsinnehavare i komedin En timme i lugn och ro, Sverigepremiär i Kulturhuset Spira under våren 2023.

Adde Malmberg (Foto: Håkan Larsson)

Kan du ge oss en snabb sammanfattning av pjäsen?

– Den handlar om Michel, som av en slump hittar en skiva som han sökt i hela sitt liv. Han rusar hem för att sitta ner en timme i lugn och ro, och bara lyssna på den här skivan. Men då säger hans fru: Vi måste prata. Och det är början på en familjetragedi där alla missförstår och bedrar varandra – men det görs på ett roligt sätt. Som en variant av Lång dags färd mot natt, fast i komediform kan man säga.

En timme i lugn och ro var färdigrepeterad och premiärklar redan 2021, men sköts upp i sista stund av orsaker vi alla känner till. Hur känns det att äntligen få presentera den för Spirapubliken?

– Det blir naturligtvis kul att få göra den på riktigt. Samtidigt är det synd att ingen fick se den version vi hade då. Per-Johan Persson gjorde huvudrollen väldigt bra, men har hoppat av längs vägen. Så nu gör jag både huvudrollen och regin, och hoppas kunna göra ett bra jobb även som skådespelare.

Är du van att regissera dig själv?

– Inte van direkt. Jag har gjort det, men mest i revysammanhang. Då är det lättare, för man går in och ut ur roller på ett annat sätt. Men teamet på Spira kan ju föreställningen väldigt bra, det känns tryggt. Och jag kommer att spela in repetitioner och titta på dem efteråt, så att jag kan bedöma mig själv. Om det går att jämföra med stand up? Nja, inte riktigt. Men jag har ju vana av att ha koll på flera saker samtidigt.

I pjäsen är det en vinylskiva som sätter fart på händelseförloppet. Är musik lika viktigt för dig personligen som för din rollkaraktär Michel?

– Jag hoppas att jag inte är lika besatt. Men jag kan förstå känslan av att hitta något som man sökt efter länge. Dessutom är det ju en jazzskiva, och jag gillar jazz väldigt mycket.

Var musiken rent av anledningen till att du ville jobba med pjäsen från första början?

– Nej. Framförallt tycker jag att Florian Zeller är en jättespännande författare och att pjäsen är väldigt rolig. Men det skadar ju inte att det finns jazz med i bilden.

Nämn tre jazzmusiker som publiken kan värma upp med för att komma i rätt stämning.

– Barney Bigard, en amerikansk klarinettist som spelade med bland andra Louis Armstrong och Duke Ellington. Sen har vi Sidney Bechet, en annan amerikansk klarinettist och även sopransaxofonist som framförallt verkade i Frankrike. Och sist men inte minst, Benny Goodman. De tre ger en ganska bra fingervisning när det gäller musiken. Men det krävs ingen musikalisk förkunskap för att uppskatta föreställningen – det går lika bra att vara helt tondöv!

SPELPERIOD
11 feb – 4 mars 2023, Teatersalongen

SPELTID
2 tim och 15 min (inkl 25 min paus)

MEDVERKANDE
Adde Malmberg Michel, Åsa Arhammar Michels fru Nathalie, Sanna Ingermaa Nilsson väninnan Isabelle, Petter Andersson vännen Pierre, Kalle Malmberg sonen Sebastian, Mathias Lithner hantverkaren Leo, Vera Veljovic grannen Jolanta

KONSTNÄRLIGT TEAM
Adde Malmberg regi och översättning, Hansson Sjöberg scenografi, Alona Andersson kostymdesign, Mikael Söderstjerna ljusdesign

LÄS MER
https://www.smot.se/en-timme-i-lugn-och-ro/

  • Uppdaterad2023-02-23 09:30
  • Ansvarig