En timme lugn och ro en komedi med humorgiganten Adde Malmberg

Fransk komedi med svensk humorgigant

Teater Spelperiod: 11 feb - 04 mar

En timme i lugn och ro

Michel har letat efter den där vinylskivan hela sitt liv. Men just när han ska släppa ned nålen på spelaren vill hans fru prata allvar. Samtidigt börjar väggarna skaka… av en borr? Fransk komedi om egentid, kärlekstrassel, familjehemligheter och hantverkarstrul. Med Adde Malmberg som Michel.

 

”Rutinerade Adde Malmberg vet när en replik ska levereras på sekunden för att få önskad skratteffekt”

”Det är fint att se Spiras egna skådespelare leva ut i en tempofylld och skruvad komedi”

P4 Jönköping

 

”Ett välskrivet manus, och jo – nog är det ofta roligt också”

”Det känns helt logiskt att Malmberg tidigare har spelat Basil i ”Fawlty Towers”

Jönköpings-Posten

 

Massor av igenkänning, garanterade gapskratt och kanske ett litet nyp i hjärtat. När Adde Malmberg, en av grundarna inom svensk standup, tar sig an en av Frankrikes mest omtalade nutida dramatiker bäddas för både humor och eftertanke. Adde har själv både översatt och regisserat pjäsen, och spelar dessutom huvudrollen.

En timme i lugn och ro är en komedi baserad på en helt osann historia som alla kan relatera till och ingen hoppas händer dem. Om lögner, svek, kärleken vi kan känna till musik och – trots allt – till varandra. Men tyvärr, även till andra.

Förvecklingar

Handlingen utspelar sig hos en medelklassfamilj i Paris. I rollerna: en inledningsvis mycket lycklig medelålders man, hans deprimerade fru, deras son (en identitetssökande trettioårig hårdrockare) som snart byter namn (till Fucking rat!), deras bästa vänner (eller?) och en desperat granne. Men vem är det som borrar? Förvecklingarna går i ett medan familjens störste egoist bara önskar att få vara ifred. Ska det vara så svårt?

Om Adde Malmberg

Adde Malmberg kammade hem segern i den populära tävlingen På Spåret redan för 22 år sedan, med Söndagsöppet-kollegan Agneta Bolme-Börjefors. Han är också en respekterad regissör i komedibranschen med utsålda sommarrevyer på Österlen och en rad föreställningar på Stadsteatern i Stockholm, Malmö och Borås i bagaget. 2007 tog han emot Guldmasken som regissör för Den stora premiären. Hösten 2019 hyllades han för skrattfesten The play that goes wrong på Svenska teatern i Helsingfors. Adde har också själv gjort succé på scen till exempel som Basil i Fawlty towers, ”en fullträff” enligt Aftonbladet.

EN TIMME I LUGN OCH RO
av Florian Zeller
inspirerad av Simons Grays Otherwise Engaged

Teaterförlag: Nordiska Aps - Köpenhamn
En timme i lugn och ro av Florian Zeller representeras av l'Agence Drama, Paris.
Speltid: 120 minuter (inkl paus)

KONSTNÄRLIGT TEAM

ADDE MALMBERG regi & översättning
HANSSON SJÖBERG scenograf
ALONA ANDERSON kostymdesign
MIKAEL SÖDERSTJERNA ljusdesign 2021
HANS-RICHARD ERIKSSON, ljusdesign 2023
ALEXSANDER BRANDT biträdande regissör.
ROBIN KARLSSON, maskdesign

MEDVERKANDE

ADDE MALMBERG (Michel), ÅSA ARHAMMAR (Michels fru Nathalie), SANNA INGERMAA NILSSON (väninnan Isabelle), PETTER ANDERSSON (vännen Pierre), KALLE MALMBERG (sonen Sebastian), MATHIAS LITHNER (hantverkaren Leo), VERA VELJOVIC (grannen Jolanta).

En timme lugn och ro
En timme lugn och ro 2
En timme lugn och ro
En timme lugn och ro
En timme lugn och ro 

Om pjäsens franske författare

Florian Zeller (f. 1979) är en fransk författare baserad i Paris, vars dramatik spelas flitigt världen över. 2004 fick Zeller hedersutmärkelsen Prix Interallié för sin roman The fascination of evil. Han har hyllats för pjäserna i sin trilogi Mamman, Pappan och Sonen, som bland annat gjort succé på West End i London och spelats i New York. 

Pappan fick Frankrikes finaste teaterutmärkelse Molièrepriset för Bästa pjäs (2014) och nominerades till en Tony Award för uppsättningen på Broadway (2016). 2020 filmatiserades den i regi av Zeller själv. Filmen med Anthony Hopkins och Olivia Coleman i huvudrollerna fick två Oscars.

Komedin En timme i lugn och ro (Une heure de tranquillité) skrev Zeller 2013.  

Relaterade artiklar

Teater
Artikel

Klassiker med klös i

Katt på hett plåttak räknas som en av de stora amerikanska klassikerna. Intriger, familjehemligheter och känslostormar ä...

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...

Teater
Artikel

ING-MARIE CARLSSON OM ROLLEN SOM ROSA TANT

Hon har gjort nästan allt man kan göra som skådespelare. Men aldrig en monolog – förrän nu. I vår ger sig Ing-Marie Carl...

Musikal
Artikel

Succémusikalen Så som i himmelen spelas på Kulturhuset Spira 2025

Hösten 2025 gör Kulturhuset Spira en egen uppsättning av succémusikalen ”Så som i himmelen”, som bygger på Kay Pollaks f...