Vännerna förenas i kärleken till berättandet

Artikel

Berättandets kraft har alltid varit centralt för Hanna Schön och Gabriella Fäldt – men på helt olika sätt. I samarbetet med pjäsen Det andra köket närmar sig skådespelaren och skribenten varandras berättarformer. Hösten 2024 är det nypremiär för monologen som beskrivits som diskmaskinssurealism.

Som skådespelare har Hanna gestaltat otaliga berättelser på scen och Gabriella har alltid skrivit – mest för byrålådan enligt henne själv, men också i jobbet som kommuni - katör. Nu förenas de i sin kärlek till berättandet i Det andra köket, en teatermonolog som de har skapat tillsammans. Tillbaka till våren 2020. Pandemin hade precis brutit ut, det gick inte längre att möta publiken i salongen och scenkonsten fick helt nya förutsättningar. Hanna berättar:
– Där och då fick vi chansen att göra ett digitalt projekt. Vi hade redan tidigare pratat om att det vore kul om jag gjorde något av det Gabriella hade skrivit, så längtan efter att få arbeta ihop fanns redan då. Tillsammans spånade vi fram historien om den här kvinnan. Resultatet blev Det andra köket, en monolog om en kvinna som arbetar hemifrån och upptäcker att diskmaskinen är en portal till en alternativ verklighet.
– Det säger ju kanske något om oss att det blev lite skruvat och sjukt när vi utgick från sånt vi själva gillar, fortsätter hon och skrattar.

Från Youtube till visningskök

Monologen gick från att vara en kort Youtube-film till att bli två föreställningar som spelades för en liten publik, bland annat i ett visningskök på Kvänum Kök. Nu, fyra år senare, behövs ytterligare justeringar innan den kan flytta in i Kammaren i Spira, berättar Gabriella.
– Den skrevs ju i en tid när vi inte visste hur eller om pandemin skulle sluta. Det retroperspektivet behöver vi få med. De understryker att det inte är en före - ställning om pandemin. Pandemin var bara själva förutsättningen – både för att monologen skulle bli till och för att kvinnan i föreställningen skulle hitta till Det andra köket. Hanna utvecklar:
 – Om saker som vi trodde var omöjliga är möjliga, vad mer är då möjligt? Vi har intalat oss att det är omöjligt att sluta flyga, men under pandemin lyckades vi med det ett tag i alla fall. Det är skruvat att krypa in i sin diskmaskin och hitta en annan verklighet, men det öppnar upp världen litegrann. Det kan vara möjligt att förflytta sig själv en aning och på det sättet förändra mycket.

Utforskar varandras vägar

När Hanna och Gabriella lärde känna varandra under en föräldraledighet trodde de nog inte att de skulle skapa scenkonst tillsammans sexton år senare. De har delat livets toppar och dalar. Att vännerna har delat även den här erfarenheten tillåter dem att utforska varandras professioner.
– Inte nog med att Det andra köket fördjupade vår vänskap, det blev också som att Gabriellas skrivande tog ett språng mot scenen och jag vågade skriva för mitt eget nöjes skull, säger Hanna. Deras egna kök fungerar stundtals som skrivarstugor. Ibland skriver de båda två, eller så kan en av dem sitta bredvid och läsa över axeln. Det är tydligt hur trygga de är med varandra. De avslutar varandras meningar och förståelsen för vad den andra menar genomsyrar allt.
– Jag kan skriva någonting som huvudpersonen gör och Hanna kan visa hur hon skulle gestalta det. Sen kan vi komma fram till att vi varken skriver eller gestaltar det och ändå förstå vad vi ville ha sagt med scenen eftersom vi båda varit med i hela processen. Det var som att vi lärde känna huvudpersonen i texten och kunde göra henne verklig även när den ursprungliga texten inte fanns kvar, säger Gabriella och vänder sig till Hanna som instämmer och fyller i:
– Vi litar på processen och testar oss fram. Det absolut mest intressanta har varit att få mötas i det och att få vår berättelse att gå från text till att bli tredimensionell.

Älskar att spela monolog

Hanna har tidigare gjort monologerna Bitterfittan och ElvaTolv-ingen lek och det är något visst med det formatet, tycker hon. Att själv få äga rummet och driva föreställningen framåt.
– Jag älskar att spela monolog! Det är underbart att spela mot andra, men det är något speciellt med att publiken blir ens motspelare. Det är en väldigt rolig utmaning för man måste vara på tårna. De återkommer till kvinnan i föreställningen och vad som får henne att plötsligt utforska diskmaskinen. Begäret efter något mer, att få skaka om sin verklighet och hitta någon mening bakom den perfekta ytan med bra jobb och trendigt kök. Någonting skaver och i världen bortom diskmaskinen väcks behov och känslor som hon länge tryckt undan. Det får konsekvenser när hon återvänder till sin värld. Den bokstavliga verklighetsflykten lockar och är djupt allmänmänsklig, tror duon.
– Vem har inte drömt om vem man skulle vara i en annan värld? Skulle man bli någon annan? Gabriella funderar högt.
– Den här kvinnan är kanske aldrig sig själv så mycket som när hon är i den andra verkligheten.

TEXT: MATILDA FAGÖ
FOTO: LARS KROON

***

Mer om Hanna och Gabriella

HANNA SCHÖN är en del av Spiras fasta skådespelarensemble och har medverkat i publiksuccéer som Cyrano de Bergerac, Pappan, Olga kastar lasso, Tordyveln flyger i skymningen och Katt på hett plåttak.

GABRIELLA FÄLDT är skribent och komiker. Hon driver två av Jönköpings standupscener och medverkade som sagoberättare i Peter och Vargen med Jönköpings Sinfonietta i våras.

FAVORITSKILDRINGAR AV ALTERNATIVA VÄRLDAR Narnia, Angels in America och Stranger Things

AKTUELLA SOM skådespelare, manusförfattare och upphovspersoner till Det andra köket

  • Uppdaterad2024-06-25 12:00
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Teater
Artikel

ING-MARIE CARLSSON OM ROLLEN SOM ROSA TANT

Hon har gjort nästan allt man kan göra som skådespelare. Men aldrig en monolog – förrän nu. I vår ger sig Ing-Marie Carl...

Teater
Artikel

Klassiker med klös i

Katt på hett plåttak räknas som en av de stora amerikanska klassikerna. Intriger, familjehemligheter och känslostormar ä...

Musik
Artikel

Scenkonstsäsongen 24-25 är här!

Malena Ernman gör dubbla konserter med Jönköpings Sinfonietta, Samuel Fröler spelar änkeman i ett klassiskt småländskt k...

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...