Klassiker med klös i

Artikel

Katt på hett plåttak räknas som en av de stora amerikanska klassikerna. Intriger, familjehemligheter och känslostormar är tidlösa ingredienser som har skrivit in pjäsen i teaterhistorien. I vår sätts det prisbelönta dramat upp i Kulturhuset Spira.

– Det är en pjäs där skådespelarkonsten står i centrum. Relationer som brister, familjehemligheter som avslöjas och konflikter som eskalerar. Allt som är roligt att jobba med, säger Martin Rosengardten, regissör bakom föreställningen.

Katt på hett plåttak är en titel som nog de flesta känner igen. Tennessee Williams drama från 1955 utspelar sig under en och samma kväll i huvudpersonerna Maggie och Bricks sovrum – symbolen för deras havererade äktenskap och barnlöshet. Vad som skulle bli ett födelsedagsfirande med släkten förvandlas snart till ett känslomässigt kaos. En stormig natt av uppgörelser väntar.

– Allt sker mellan karaktärerna under en sammanhållen tid, i princip i samma rum, och historien växer fram allt eftersom. Det är väldigt inspirerande.

I den kommande uppsättningen medverkar nästan hela Spiras skådespelarensemble, men även barn och lokala amatörskådespelare. Sanna Ingermaa Nilsson (Hedda Gabler, Demoner) axlar rollen som den kattlika och listiga Maggie. Den sorgtyngda maken Brick och hans girige bror Gooper spelas av Kalle Malmberg (Cyrano, Tordyveln flyger i skymningen) och Mathias Lithner (UFO Sweden, Pappan). De båda har under hösten spelat svågrar i SVT-serien Hålla samman, men i Katt på hett plåttak väntar en annan typ av familjedrama med maktspel och mörk humor.

– Vi har jobbat ihop i många år, men jag tror aldrig vi har spelat bröder förut. Det ska bli jättekul att äntligen få göra det. Kalle är en fantastisk skådespelare, säger Mathias Lithner.

För scenografi och kostymdesign står Elin Hallberg. Uppsättningens utseende kommer till viss del att präglas av tiden då dramat skrevs.

– Jag formger utifrån en känsla av 1950-tal, utan att det behöver bli musealt eller stereotypiskt. Vi ska bli nyfikna på människorna på scen och deras val, uttryck och uppenbarelser. Vad kan ett kostymuttryck berätta om den här familjen och själva situationen vi möter dem i?

Avtryck på scen och serier

Katt på hett plåttak har spelats över hela världen och även filmatiserats. Dess teman verkar sakna utgångsdatum. Det märks inte minst i dagens kulturella utbud som, enligt Martin, har präglats av pjäsen och andra klassiker från samma era.

 – Den har haft direkt påverkan på vad vi ser på teaterscenerna och på film och tv idag. Noréns verk, Woody Allens filmer eller succé-serier som White Lotus och Succession hade nog inte varit det de är utan pjäser som denna.

Han får medhåll från ensemblen.

Dramat blir Martins första produktion i Kulturhuset Spira. Sedan han gick ut Teaterhögskolan i Malmö och Dramatiska institutets regilinje har han varvat skådespeleri med regiuppdrag.

– Jag har alltid intresserat mig minst lika mycket för helheten som för det egna rollarbetet. Dessutom är jag barnsligt förtjust i att repetera.

 

Text Matilda Fagö
Foto Lars Kroon

  • Uppdaterad2023-12-12 15:13
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...

Musikal
Artikel

Succémusikalen Så som i himmelen spelas på Kulturhuset Spira 2025

Hösten 2025 gör Kulturhuset Spira en egen uppsättning av succémusikalen ”Så som i himmelen”, som bygger på Kay Pollaks f...

Teater
Artikel

ING-MARIE CARLSSON OM ROLLEN SOM ROSA TANT

Hon har gjort nästan allt man kan göra som skådespelare. Men aldrig en monolog – förrän nu. I vår ger sig Ing-Marie Carl...

Övrigt
Artikel

Kungligt besök i Kulturhuset Spira

16 februari kommer kungaparet till Jönköping med anledning av att Hans Majestät Konungen firar 50 år på tronen. Besöket...