Hon tar Spira i besittning

Artikel

Göteborgsfödda Julia Sporsén spås bli Sveriges nästa stora operaexport. Men innan hon tar sig an världen kommer hon till Spira. Och inte bara på kortvarigt besök, utan som artist in residence* med flera uppträdanden i länet på programmet.

Hon och får lysande recensioner var helst hon uppträder. Nu senast i rollen som Isolde i Tristan och Isolde på Folkoperan i Stockholm. Kritikerna beskrev hennes rolltolkning som ”sensationell”, ”storartad” och ”urstark”. Lika eniga har kritikerkåren varit när hon uppträtt på de internationella scenerna “a thrillingly powerful voice - a core of steel wrapped in a casing of velvet”, ”a complete stage animial who deserves to go far” och “acting as brilliantly as she sings” är bara några av alla de positiva omdömen som haglat över sopranen. Och nu kommer denna shooting star till Spira.

Exalterad

Julia Sporsén och Spiras musikaliska chef Marit Strindlund har tidigare arbetat tillsammans, bland annat på Folkoperan.

-Vi hade pratat om att jag skulle komma till Jönköping och uppträda med Sinfoniettan. När Marit sen ställde frågan om jag ville blir Artist in residence blev jag otroligt exalterad! Det innebär att jag får fördjupa samarbetet med Sinfoniettan och verkligen skapa en relation med publiken, säger Julia Sporsén.

Klassisk repertoar i ny form

Marit Strindlund vill locka fler att upptäcka Spiras klassiska scen. Med Julia Sporsén som Artist in residence erbjuds publiken förstklassig musik i kombination med sångframträdanden i absoluta världsklass – dessutom i en scenisk inramning.

Genom samarbete med teaterchef Staffan Aspegren sätts en ny form för den klassiska repertoaren.

- Det ska bli otroligt kul att få experimentera med ett nytt sätt att göra klassiska konserter på. Vi vill inte ta något från musikupplevelsen, utan istället tillföra något för ett ännu starkare intryck. Det blir en upplevelse för alla sinnen, säger Julia Sporsén.

Skådespelardröm

Hon visste tidigt att hon ville stå på scen. Båda föräldrarna var operasångare, men hennes dröm var att bli skådespelare. Under uppväxten spelade hon flera instrument och gick dramakurser och det visade sig vara ”den perfekta vägen” för att bli operasångerska.

Musikalitet och skådespelarförmåga är lika viktigt som en bra sångteknik, konstaterar den nu etablerade sopranen som fått mycket beröm just för sin utmärkta scennärvaro och övertygande rolltolkningar.

Kroppen som instrument

Efter att ha studerat drama vid Göteborgs universitet, påbörjade hon en operautbildning på Operastudio 67 i Stockholm, som senare följdes av vidare högskoleutbildning i London.

- Att vara operasångare kan liknas vid att vara en elitidrottare. Våra kroppar är våra instrument och de måste ständigt underhållas för att kunna prestera på toppnivå. Vi måste hålla igång och öva varje dag.

Men att öva opera hemma, särskilt om man bor i lägenhet och mannen har hemmakontor - är inte det lättaste. Hur löser man det?

-Jag har fått en egen nyckel till en kyrka här i närheten. Dit kan jag gå och sjunga hur högt och mycket jag vill!

Opera bäst live

Nu längtar hon dock efter publiken. Opera är en konstform som gör sig bäst live, oavsett storlek på scen, konstaterar Julia Sporsén, som ser lika mycket fram emot länsturnén som symfonikonserterna.

- Opera är konstform för alla sinnen, hela kroppen vibrerar. Jag kan längta jättemycket även efter det lilla formatet. På en liten scen i ett mindre rum blir det en så intensiv stämning. Rent konstnärligt är det en tillgång. Man kommer nära publiken och de kan tydligt se mina ansiktsuttryck.

Uppfyller dröm i Spira

Snart nog kommer hon sätta även den stora världen i gungning, spår de som vet. Men innan dess kommer hon uppfylla en dröm i Spira.

- Jag har alltid drömt om att få utmana och bryta upp formen för den klassiska konserten. Genom att utnyttja all den kompetens som finns inom Spiras väggar, teater, orkester, mask- och kostymavdelning skapar vi ett nytt format som inte kan upplevas i något annat konsert- eller kulturhus i Sverige.

 

Fakta

Namn: Julia Sporsén

Ålder: 44 år

Familj: Man och två barn 8 respektive 5 år

Bor: Mölndal, Göteborg

Aktuell: Artist in residence i Spira

*Artist in residence – person verksam inom något konstnärligt område som för en tid är kopplad till ett speciellt scenhus för att öka utbyte av kunskap, skapa samarbeten, ge nya influenser och utveckla nya idéer. Begreppet har funnits inom den internationella kulturvärlden sedan senare delen av 1800-talet.

  • Uppdaterad2021-07-01 08:57
  • Ansvarig