Musik Spelperiod: 29 aug - 29 aug

I kärlekens tecken

Säsongen öppnar urstarkt med svallande romantiska känslor signerade Richard Wagner och första delen av Tebogo Monnakgotlas sångcykel för Jönköpings Sinfonietta. Och så tar sopranen Julia Sporsén Konsertsalen i besittning. Allt under ledning av Anna-Maria Helsing, till vardags gästdirigent hos BBC Concert Orchestra.

Säsongen går under namnet Röstsäsongen och det blir fullt fokus på vackra, starka, sinnliga röster. I år har Kulturhuset Spira en alldeles egen Artist in residence, operastjärnan Julia Sporsén som publiken kommer få lära känna i flera konserter. Sopranen är känd för sin enastående scennärvaro och förmåga att beröra publiken och i Spira kommer hon uppfylla en dröm att bryta upp och omforma den klassiska konsertformen.

Söndagssymfoniserien börjar i kärlekens tecken med Wagner som kompositör. Wagner skrev den varma, ljusa Siegfriedidyll till sin fru i födelsedagspresent efter att hon fött sonen Siegfrid. Stycket uruppfördes i familjens trapphus på juldagen 1870 och herr Wagner själv dirigerade.

Vi fortsäätter med Wagner, men nu några år tidigare då han i Zürich olägligt nog har blivit häftigt förälskad i sin mecenats fru Mathilde Wesendonck. De två jobbade tillsammans och det hon som har skrivit texterna till nästa verk i repertoaren, Wesendoncklieder, uppkallat efter henne själv. För den olyckligt förälskade Wagners symboliserade verket den passionerade, men hopplöst fördömda, kärleken.

Klassisk musik behöver också ett nutida inslag, menar Spiras musikaliska chef Marit Strindlund. Därför har hon låtit den samtida tonsättaren Tebogo Monnakgotlas nyskrivna sångcykel Den Försvunna, som hon skrivit speciellt för Jönköpings Sinfonietta och Julia Sporsén avsluta kvällen. Verket är baserat på kritikerrosade Balsam Karams roman Singulariteten.

Speltid: 120 minuter inklusive 25 min paus.

Spelas även i Gummifabriken, Värnamo 28 augusti. Boka din biljett till den konserten här(Extern länk)

Missa inte 45 minuter före! För att förhöja din konsertupplevelse ytterligare presenteras kvällens program av någon med unika kunskaper, det kan vara Spiras konstnärliga chef för musiken, den gästande dirigenten eller någon av de medverkande musikerna. Ingår i biljettpriset, men det finns ett begränsat antal platser - först till kvarn gäller.

Program

R Wagner – Dich, teure Halle aria ur Tannhäuser
J Brahms – Symfoni nr 2
Paus

R Wagner – Siegfriedidyll
R Wagner – Wesendoncklieder
T Monnakgotla – Den Försvunna del 1, uruppförande (Text av Balsam Karam)

Medverkande

Jönköpings Sinfonietta

Solist

Julia Sporsén, sopran

Dirigent

Anna-Maria Helsing

Följ Den försvunna här

Del 1 se aktuell konsert ovan

Del 2 framförs söndagen 21 nov, dirigent Anna Skryleva: Sagolik söndag

Del 3 framförs torsdagen 3 feb, dirigent Sebastian Lang LessingWiendersmycken 

Uruppförandet av hela sångcykeln framförs söndagen 8 maj 2022, dirigent Matthew WoodDen försvunna

Medverkande

solist

Dirigent

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

En småländsk orkester i världsklass.

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...