Med full fart och sprittande energi

Artikel

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maximalt med spelglädje för Spirapubliken att njuta av under hela säsongen.

Tonsättaren Emmy Lindström och klarinettisten Emil Jonason är i Jönköping för att stanna – i alla fall för en tid. Under 2022/2023 är de husets Composer respektive Artist in residence och siktet är inställt på att sprida all den sprittande lust de själva känner för musik.

Fantom

Emil Jonason har kallats klarinettfantom och klarinettens svar på Yngwie Malmsteen och man skulle kunna tro att hans dagar bestod av många, långa timmar tillsammans med sitt instrument. Och visst övar han, men inte på det traditionella sättet. Han spelar både när han diskar och när han kör bil.

– Ibland sätter fingrarna i gång att spela samtidigt som jag till exempel pratar med någon, och det fungerar för mig, jag kan ha flera parallella spår på gång samtidigt utan att bli för disträ, säger Emil.

 

Ovanlig tillgång

Forskning har visat att det mest effektiva sättet att bli bättre på är en kombination av mental och fysisk övning. Emil förklarar det som ”att det alltid finns där och inte går att stänga av” och är glad över att ha en sådan tillgång.

– Jag tränar så klart inför en konsert, men annars spelar jag bara långa toner för att bygga upp musklerna runt munnen. Själva musiken övar jag i huvudet, då kan jag testa nya variationer också, förklarar Emil.

 

Flera yrken

Ett par har de varit i snart halva sina liv – fast de inte hunnit fylla 40. Men tre barn, hus och två katter har de hunnit med – och flertalet musikaliska framgångar. Emmy har nominerats till Musikförläggarnas pris två gånger och Emil har av Stockholms Konserthus utsetts till Rising star och vunnit flera internationella tävlingar.

Emmy skulle kunna livnära sig på att vara tonsättare, men har valde för några år sen att utbilda sig till sjuksköterska. Något som väckte en del uppmärksamhet bland musikervänner som undrade om hon skulle sluta med musiken.

– Men det handlade inte om det, jag trivs med att göra två olika saker! Det har varit så berikande för mig som människa.

Hon säger att hennes arbete inom vården är bra för hennes skapande och ger perspektiv.

 

Lever drömmen

– Jag behöver komma bort från musiken och träffa riktiga människor med riktiga problem. Man får andra perspektiv när man jobbar med människor nära döden. I vården kommer man i kontakt med stora existentiella problem. Då blir musiken en avkoppling.

Hon vill inte vara tonsättare på heltid och kan inte föreställa sig en bättre situation yrkesmässigt

– Det här är min dröm. Det ger mig så mycket, det är fantastiskt!

 

Spelglädje!

Emmy skriver ofta musik som Emil framför, bland annat en klarinettkonsert som Emil vann en stor internationell tävling med. Hon ser det som en förmån att skriva för någon som hon känner så väl. Annars har hon sin ”musikerpool” som hon alltid kollar av med.

– Det är väldigt viktigt för mig att det är roligt för musikerna att spela. Jag vill göra det så bra som möjligt för dem.

Att det finns en glädje i skapandet märks hos dem båda. På frågan vad Jönköpingspubliken kan förvänta sig med de båda ”in residence” är svaret samstämmigt.

– Vi kan utlova spelglädje!

– För mig personifierar Emil spelglädje, konstaterar Emmy. Han älskar verkligen att spela klarinett.

– Ja, det är bara så rolig och extra kul när man får ta ut svängarna och göra något solistiskt. Allt som jag spelar tycker jag är kul, men vissa saker är ännu roligare, instämmer Emil.

 

Glimten i ögat

Vad gäller Emmys musik, som beskrivits som nyromantisk, hoppas hon att Spirapubliken kommer förändra sin syn om vad nutida konstmusik kan vara.

– Jag skriver ganska tonal musik med glimten i ögat och med humoristiska inslag och det har länge varit tabu. Men nu verkar det finnas en stor längtan efter melodiös musik igen.

 

Fakta

FAMILJ Tre barn och två katter BOR Villa i Upplands -Bro
INTRESSEN ”Förutom umgås och hitta på saker med familjen så gillar
vi att träna jobbiga pass på gymmet, yoga och att fixa med huset och i trädgården”.
FUN FACT Har blivit inlåsta i Kreml efter en konsert.

 

Text: Jenny Lundell
Foto: Lars Kroon

 

Mer om Emmy Lindström och Emil Jonason

Paret som gör opera av Ålevangeliet blir Spiras husartist och huskompositör
Läs Jönköpings-Postens intervju här(Extern länk)

"Vi ska lägga namnet Emmy Lindström på minnet. Jag tror att hon kommer att bli en stor tonsättare."
Hör Kulturnytt i Sveriges Radio om Ålevangeliet som opera här(Extern länk)