Musik Spelperiod: 28 aug - 28 aug
Ingår i: Söndagssymfoniserien

Naturnära sinnlighet

Den romantiska säsongen startar med tre vackra verk av nationalromantikern Dvorák. Publiken får även stifta bekantskap med en samtida nyromantisk tonsättare, Emmy Lindström och årets Artist in residence, klarinettisten Emil Jonason presenterar sig. Allt under ledning av dirigent Ewa Strusińska.

Den tjeckiskfödde Dvorak tillbringade senare delen av sitt liv i USA, men innan han packade sina väskor och for västerut komponerade han den åttonde symfonin. En naturnära, livsbejakande och energisk musik fylld av glädje. Musiken växte fram under tonsättarens långa vandringar i det tjeckiska landskapet. De två andra verk som spelas under kvällen har även de en stark koppling till naturen, den sorgliga berättelsen The wood dove och den mjuka men intensiva Sång till månen. Den senare ur operan Rusalka som Dvorak skrev i USA under slutet av sin karriär.

Tonsättaren Emmy Lindström är Composer in residence i Spira under året. Hennes musik beskrivs som emotionell och gripande - och med humoristiska inslag. För Jönköpings Sinfonietta och Artist in residence, klarinettisten Emil Jonason tillika hennes make, har hon skrivit ett beställningsverk baserat på texter ur boken Autisterna – Om kvinnor på spektrat av Clara Törnvall. Den första delen framförs under kvällen och publiken får även ta del av klarinettkonserten At the Hills of Hampstead Heath som blev hennes stora genombrott.

Speltid: 120 min inkl 25 min paus

Missa inte 45 minuter före!
För att förhöja din konsertupplevelse ytterligare presenteras kvällens program av någon med unika kunskaper. Det kan vara Spiras konstnärliga chef för musiken, den gästande dirigenten eller någon av de medverkande musikerna. Introduktionen ingår i biljettpriset, men det finns ett begränsat antal platser – först till kvarn gäller.

Öppen repetition 26 aug 11.30, Konsertsalen Fri entré

Program

A Dvořák – The Wood dove, tondikt del 3 och 4 (Arr. A Högstedt)

A Dvořák – Sången till månen ur operan Rusalka (Arr. A Högstedt)

E Lindström – Klarinettkonsert ”At the Hills of Hampstead Heath”

PAUS

E Lindström – I’ll tell you how the sun rose, del 1

A Dvořák – Symfoni nr 8 (Arr. A Högstedt)

Medverkande

Dirigent

Klarinettist

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

Tio nationaliteter och en värld av erfarenhet. Jönköpings Sinfonietta bildades 1988 och må vara en ung orkester men kommer som sådan med en fantastisk anda och en uppsjö av kreativitet. Trots storleken, eller kanske tack vare den, tar musikerna i olika konstellationer sig an allt från intim kammarmusik till de stora symfonierna av till exempel Mahler och Brahms.

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...