Musik Spelperiod: 26 feb - 26 feb
Ingår i: Söndagssymfoniserien

Poetisk sensualism

I den fjärde konserten i den romantiska säsongen hörs tonsättare som Tjajkovskij, Chausson, Ravel och Lindström. Sopranen Julia Sporsén är tillbaka i Spira, medan kvällens dirigent Alice Farnham gästar huset för första gången.

Fransmannen Ernest Chausson var från början inte alls tonsättare utan advokat. Men efter att ha gått på operan i Berlin och bland annat sett Wagners Tristan och Isolde bestämde han sig för att börja komponera musik. Förra säsongens artist in residence, Julia Sporsén är solist när Sinfoniettan spelar Dikt från kärleken och havet, ett av hans mest berömda verk.

The Lost Clown, är uppbyggt av 21 korta satser på mellan en och två minuter. Var och en fristående men som tillsammans bildar en enhet. Stycket, som är komponerat av säsongens composer in residence, Emmy Lindström, framfördes i sin helhet första gången i september 2019 av Helsingborgs Symfoniorkester och spelades in av Sveriges Radio. Senare samma nominerades Lindström till Musikförläggarnas pris i kategorin ”Stor ensemble” för verket.

Ravel skrev sin Bolero som ett balettstycke inspirerad av ryska dansaren Ida Rubinstein, som också framförde den vid premiären i Paris. Det blev en omedelbar publiksuccé och är fortfarande ett av Ravels mest omtycka verk.

Speltid: 120 min inkl 25 min paus

Missa inte 45 minuter före!

För att förhöja din konsertupplevelse ytterligare presenteras kvällens program av någon med unika kunskaper. Det kan vara Spiras konstnärliga chef för musiken, den gästande dirigenten eller någon av de medverkande musikerna. Introduktionen ingår i biljettpriset, men det finns ett begränsat antal platser – först till kvarn gäller.

Program

M Ravel – Boléro (Arr. A Högstedt)

E Lindström – The Lost Clown

E Chausson – Poème de l’amour et de la mer, Op. 19 (Arr. A Högstedt)

P Tjajkovskij – Romeo och Julia Ouvertyr-Fantasy (Arr. A Högstedt)

Medverkande

solist

Dirigent

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

Tio nationaliteter och en värld av erfarenhet. Jönköpings Sinfonietta bildades 1988 och må vara en ung orkester men kommer som sådan med en fantastisk anda och en uppsjö av kreativitet. Trots storleken, eller kanske tack vare den, tar musikerna i olika konstellationer sig an allt från intim kammarmusik till de stora symfonierna av till exempel Mahler och Brahms.

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...