Musik Spelperiod: 20 nov - 20 nov
Ingår i: Söndagssymfoniserien

Passionerad klarinettjazz

Jönköpings Sinfonietta under ledning av dirigent Jonas Nydesjö bjuder på latinska och amerikanska rytmer denna kväll. De gästas av både Artist in residence, klarinettfantomen Emil Jonason, och hans barndomsvän, en av Sveriges främsta pianister, Peter Friis Johansson.

Den kubanske jazzmusikern Paquito D´Rivera har vunnit fjorton Grammys och är lika hyllad för sitt konstnärskap inom latinsk jazz som sina prestationer som klassisk kompositör. 2011 hade hans Cape cod concerto för klarinett, piano och orkester världspremiär i Kalifornien. Ett stort verk präglat av fantasi och humor, en födelsedagstårta med exploderande ljus, löd en av beskrivningarna efteråt. I Spira möts de två barndomsvännerna Emil Jonason och Peter Friis Johansson och framför verket tillsammans med Jönköpings Sinfonietta.

Emil Jonason framför även Coplands klarinettkonsert som han ursprungligen skrev för den legendariske jazzklarinettisten Benny Goodman.

Och så är det dags för den andra delen av Emmy Lindströms beställningsverk för Jönköpings Sinfonietta. Kvällen bjuder också på musik av den legendariske musikalkompositören Leonard Bernstein och tre danser ur West Side Story.

Speltid: 120 min inkl 25 min paus

Missa inte 45 minuter före!
För att förhöja din konsertupplevelse ytterligare presenteras kvällens program av någon med unika kunskaper. Det kan vara Spiras konstnärliga chef för musiken, den gästande dirigenten eller någon av de medverkande musikerna. Introduktionen ingår i biljettpriset, men det finns ett begränsat antal platser – först till kvarn gäller.

Öppen repetition 18 nov 11.30, Konsertsalen, Fri entré

Program

A Copland – Klarinettkonsert

M de Falla – El amor Brujo: Ballet-Pantomime

L Bernstein – tre danser ur West Side Story, från sviten Dance At The Gym, Jump, Cha-cha, Mambo

PAUS

A Copland – Three Latin-American Sketches

E Lindström – I'll tell you how the sun rose, del 2

P D’Rivera – Cape Cod concerto

Konstnärligt team

Konceptidé – Marit Strindlund
Artist in residence – Emil Jonason
Regi / scenografi – Johan Mansfeldt
Ljusdesign – Marcus Nordenberg
Repetitör – Peter Friis Johansson
Dramaturg – Patrik Franke

Medverkande

Dirigent

Klarinettist

Pianist

Regi och Scenografi

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

En småländsk orkester i världsklass.

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Johannes sätter tonen för musiken

Johannes Gustavsson är ny konstnärlig ledare och chefsdirigent för Jönköpings Sinfonietta sedan oktober 2023. Han ser fr...

Musik
Artikel

Hallå där Viktoria Tolstoy

En av Skandinaviens främsta vokalister berättar om konserten med Jönköpings Sinfonietta 15 mars 2024.

Musik
Artikel

Jonas Valfridsson: Tonsättare med småländskt hjärta

Han började som gitarrist under uppväxten i Jönköping, men upptäckte att han hellre ville skapa musik än bli virtuos på...

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...