Peter Friis Johansson har etablerat som en av Skandinaviens mest efterfrågade pianister. Han har gjort bejublade framträdanden på flera av världens mest prestigefyllda scener och vunnit tävlingar i högsta internationella konkurrens.

Nio år gammal börjar han spela piano i Kulturskolan för Inger Flyckt. Därifrån går utbildning via Edsbergs Musikinstitut, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Accademia de Musica Santa Cecila i Bergamo. Hans lärare på högskolenivå är professorerna Anders Kilström och Mats Widlund, utanför högskolevärlden utvecklas han med Konstantin Bogino som sin mentor.

Som student uppmärksammas Peter Friis Johansson flitigt. Tillsammans med Jakob Koranyi spelar han in en CD som utses till årets skiva av tidningen MusicWeb International. 2009 utnämner Sveriges Radio honom till P2:artist och tillsammans med klarinettisten Emil Jonason genomför han samma år en europeisk lanseringsturné med konserter i bland annat Musikverein och Concertgebouw. 2012 drabbas Peter av en skada i ett finger och måste sätta sin karriär på paus. Sin internationella comeback gör Peter vid Alaska International Piano-e-Competition 2014, en av USA:s största pianotävlingar och den blir en storartad succé för Peter som kammar hem förstapris, guldmedalj och flera specialpriser.

Sedan 2015 framför Peter cykler med Franz Schuberts elva färdigställda pianosonater över hela världen och 2022 släpptes den första av de fem skivor som kommer omfatta hela cykeln. Han har uruppfört pianokonserter av Sven-David Sandström och Andrea Tarrodi med GSO och Stockholms Filharmoniker. 2020 fullbordade Peter Laura Netzels pianokonsert och uruppförde den med Norrköpings Symfoniorkester.

Peter är även en passionerad kammarmusiker som engagerar sig i långtgående samarbetsprojekt. Med Emil Jonason bildar han duon Emil&Peter vars projekt Worst of Emil&Peter och Unrelated Birds sömlöst blandar musik med andra scenkonster. I samma utveckling pekar Peters soloprojekt the Final Frontier. En konsert med science fiction-tema som genom modern teknik uppdaterar pianorecitalen till en konstform skapad för 2010-talets moderna människor, komplett med projicerat bildmaterial och audiovisuella effekter skapade av Peter.

Vid sidan av sin karriär som pianist är Peter aktiv som lärare och entreprenör. Han är grundare av och konstnärliga ledare för Järna Festival Academy, Sveriges största kammarmusikfestival. Sedan 2017 är Peter musikchef i Giresta Kyrkas Musikstiftelse som arrangerar konserter och delar ut stipendier till unga musiker. Från 2019 är han även konstnärlig ledare för Kammaren, en av Sveriges största kammarmusikföreningar.

Som lärare är Peter sedan 2015 verksam vid Musikhögskolan i Västerås, han ger även regelbundet masterclasses vid andra högskolor och har en rad framgångsrika privatelever. 2015-2017 föreläste han i idéhistoria och retorik vid Karlstads Universitet.