Hyllning till vänner och barn
Musik Spelperiod: 25 sep - 25 sep
Ingår i: Söndagssymfoniserien

Hyllning till vänner och barn

Vännerna inspirerade till Elgars Enigmavariationer och barns rättigheter till Lindströms Barn av ros och förgätmigej. Tenoren och operastjärnan Rickard Söderberg står åter på Konsertsalens scen, den här gången i sällskap med barnkören Nova. På pulten Johannes Gustavsson.

Emmy Lindström skrev verket Barn av ros och förgätmigej på uppdrag av Norrlandsoperan med anledning av att FN:s Barnkonvention blev svensk lag 2020. Ikväll framför barnkören Nova tillsammans med färgstarke tenoren Rickard Söderberg verket tillsammans med Jönköpings Sinfonietta. Texterna är hämtade ur Rose Lagercrantz bok Om man ännu finns och handlar om hennes egna fragmentariska upplever som barn av att höra om familjens judiska arv och hur de drabbades av förintelsen.

Rickard Söderberg framför även den brittiske kompositören Vaughan-Williams sångcykel Songs of Travel. tillsammans med Jönköpings Sinfonietta.

Kvällen avslutas med Elgars Enigmavariationer. Vid var och en av de fjorton variationerna satte Elgar en initial. Det var ledtråden till vem av vännerna som hade inspirerat honom till varje stycke. Under lång tid var det en gåta och det var först efter kompositörens död namnen avslöjades. Det vackra verket blev direkt en succé och har blivit ett av den klassiska musikens mest spelade och omtyckta.

Speltid: 120 min inkl 25 min paus

Missa inte 45 minuter före!
För att förhöja din konsertupplevelse ytterligare presenteras kvällens program av någon med unika kunskaper. Det kan vara Spiras konstnärliga chef för musiken, den gästande dirigenten eller någon av de medverkande musikerna. Introduktionen ingår i biljettpriset, men det finns ett begränsat antal platser – först till kvarn gäller.

Program

E Lindström - Barn av ros och förgätmigej
E Elgar - Dream Children Op.43
R Vaughan-Williams - Songs of Travel
E Elgar - Enigmavariationer

Medverkande

Dirigent

Tenor

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

En småländsk orkester i världsklass.

Barnkören Nova

Kören består av barn och ungdomar som gillar att sjunga och vill sjunga i kör tillsammans med andra. Kören tar sig gärna an nya utmaningar och vill vara med och utveckla nyskapande och innovativa projekt och samarbeten av hög kvalitet.

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Johannes sätter tonen för musiken

Johannes Gustavsson är ny konstnärlig ledare och chefsdirigent för Jönköpings Sinfonietta sedan oktober 2023. Han ser fr...

Musik
Artikel

Hallå där Viktoria Tolstoy

En av Skandinaviens främsta vokalister berättar om konserten med Jönköpings Sinfonietta 15 mars 2024.

Musik
Artikel

Jonas Valfridsson: Tonsättare med småländskt hjärta

Han började som gitarrist under uppväxten i Jönköping, men upptäckte att han hellre ville skapa musik än bli virtuos på...

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...