Rickard Söderberg medverkade 2020 i Malmö Operas Orfeus i Underjorden i rollen som Vän av ordning. Året innan gästade Rickard Folkoperan där han gjorde rollen som Läkareni skräckoperan Usher. Utöver sina många konsertengagemang är Rickard en mycket uppskattad föreläsare och han har medverkat i ett flertal radio- och tv program, både som programledare och som gäst. Rickard har under flera år varit programledare och för radioprogrammet Operahuset i Sveriges Radio P2.

Rickard Söderberg studerade vid OperaAkademiet i Köpenhamn och har deltagit i master classes för bland andra Birgit Nilsson. Redan under sin studietid framträdde han i roller som Don Ottavioi Don Giovanni och Egeo i Cavallis Giasone. Rickard Söderberg har gjort en rad roller i barock- och Mozartoperor under ledning av bland andra Christophe Rousset och Olof Boman. Han har sjungit Orontei Alcina, Lurcanioi Ariodante, titelrollerna i Monteverdis L’Orfeo, J. C. Bachs Temistocleoch Mozarts Idomeneo, Ritornelloi Grassman’s L’Opera Seria, Taminoi Trollflöjten vid operahus i Leipzig, Toulouse, Köpenhamn och Drottningsholms Slottsteater.

Med ett starkt musikaliskt uttryck och en karismatisk scenpersonlighet är Rickard Söderberg en uppskattad konsertsolist och framträder i verk som Händels Messias och Saul, Beethovens Missa Solemnis, Bachs Juloratorium, Mozarts Requiem och C-mollmässa, Haydns Skapelsen liksom i Puccinis Messa di Gloria, Saint-Saëns Requiem och Gounods Mors et vita.

Rickard Söderberg belönades 2016 med Svenska Wagnersällskapets stipendium som ett resultat av att han framgångsrikt lagt tyngre roller till sin repertoar, som Steuerman och Eriki Den flygande Holländaren, samt Balzar Horni Mästersångarna i Nürnberg. Under 2008 sjöng han Siegfried i Guldringen på Kungliga Operan i Stockholm.

Sedan 2009 är Rickard Söderberg knuten till Malmö Opera där han bland annat framträtt i roller som Sellemi Rucklarens väg, Chevalier de la Forcei Karmelitersystrarna, Goroi Madame Butterfly, Greve Cornwalli Lear och Valzacchi i Rosenkavaljeren.

Rickard Söderberg är även en engagerad bloggare och samhällsdebattör. Rickard har de senaste åren nått ut till en bredare publik genom sin medverkan 2013 i Körslaget på TV4 och senare i Let's Dance på samma kanal. Rickard har medverkat i musikalen Doktor Zjivago på Malmö Opera och tävlat i Melodifestivalen..

Under 2008 utkom Rickard Söderberg med The Perfect Man och året efter med Castrato arias. Han har även givit ut Gaytenor, samt Tack med tre sånger dedikerade till Rickards mamma. Vintern 2016 släpptes Rickards julskiva Make The Yuletide Gay. Den senaste skivan Vier letzte Lieder med sånger av Strauss och Liszt, släpptes 2021