Johannes Gustavsson föddes 1975 i Vänersborg och började sin karriär genom att studera viola med Lars Anders Tomter. Han fortsatte sedan med dirigentstudier vid Norska Musikhögskolan och har även studerat för Simon Streatfeild och den finska dirigentinstruktören Jorma Panula. 

Johannes Gustavsson är känd för sin energi, karisma och känslighet - egenskaper som har gjort honom till en efterfrågad dirigent både i och utanför Norden. Han arbetar regelbundet med alla de större svenska orkestrarna, inklusive Stockholms filharmoniker, Sveriges Radiosymfoniker och Göteborgs symfoniorkestrer. Han är chefsdirigent på Wermland Opera och Oulu Symfoniorkester i Uleåborg samt konstnärlig ledare för Norska Ungdomssymfonikerne. 

Han har även dirigerat Helsingfors och Åbo filharmoniska orkestrar, Odense och Sydjyllands symfoniorkestrar i Danmark och Kristiansands symfoniorkester och norska radioorkestern i Norge. 

Johannes brinner  för samtida musik och har dirigerat fler än 50 urpremiärer för nyskrivna nordiska orkesterverk. 

Johannes var den första dirigent som tilldelades både svenska dirigentpris och Herbert Blomstedt-priset och han har dessutom vunnit priser i både Solti Conducting Competition i Frankfurt och Toscanini Competition i Parma.