Musik Speldatum: 06 mar 2022

Jordens sång

Det allra vackraste och det mest smärtsamma, från det spröda till det storslagna och dramatiska. Hela världens uttryck på en och samma kväll, framförda av en sydafrikansk baryton med proffsboxardrömmar och en skånsk flygingenjör med internationell operakarriär i sikte.

Mahler komponerade den kraftfulla Das Lied von der Erde efter den mest smärtsamma perioden i sitt liv. Det är en hyllning till jorden men också till det liv vi lever här. Sångerna handlar om allt från mörker, ensamhet, sorg, avsked men också om skönhet, glädje -  och vin. Verket är skrivet för en baryton och en tenor och ikväll är det två spännande solister som intar scen. Luthando Qave växte upp i Sydafrika, drömde om att bli proffsboxare, men började sjunga i kör, upptäcktes och kom att studera vid Operahögskolan. Som 25-åring debuterade han på The Met i New York.

Tenoren Joachim Bäckström är även han en etablerad konsertsångare och solist , även om hans karriär började Flygvapnet. Och om han gillar flyg så har han nog hittat rätt ändå, för efter att hans operakarriär inleddes vid Operaen på Holmen i Köpenhamn 2007 har han fått resa kors och tvärs för att uppträda på scener runtom i Europa.

Monnakgotlas Un clin d´oeil, på svenska Ett ögonblink är tonsättningar av dikter av den madagaskiske poeten Jean-Joseph Rabearivelo som levde ett kort och tyvärr tragiskt liv i början av 1900-talet. Han ville bli erkänd av den franska kulturvärlden men när han förvägrades en plats som Madagaskars representant på världsutställningen i Paris 1937 tog han sitt liv. Sångcykeln är skriven för Lutando Qave, som också framför den i Spira ikväll.

Damian Iorio dirigerar denna kväll som rymmer allt från tragik till romantik. Precis som livet. 

Speltid: 130 min inkl 25 min paus

Missa inte: 45 minuter före

Redan 45 minuter innan dirigenten kliver upp på pulten börjar din konsertupplevelse. På en scen intill presenteras kvällens program med hjälp av en konferencier och inbjudna gäster. Här får du en spännan bakgrund och kanske helt ny kunskap och inblickar i orkesterns, dirigentens och solisternas arbete. Naturligtvis ingår det i biljetten!

I god tid rundar vi av för att förflytta oss in i Konsertsalen, där vi låter musiken tala.

Program

Verdi – La Forza del Destino overture
Verdi – From La Traviata: Lunge da lei… De miei bollenti spiriti
Monnakgotla – Un clin d´oeil
Mahler – Das lied von der Erde


Medverkande
Jönköpings Sinfonietta

Solist
Luthando Qave, baryton
Joachim Bäckström, tenor

Dirigent
Damian Iorio

Medverkande

Dirigent

Tenor

Baryton

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

En småländsk orkester i världsklass.