Juloratoriet – en fest för alla

Artikel

Tre körer och Jönköpings Sinfonietta ger stan det juligaste som finns. Den 14 och 15 december bjuder framför de Bachs majestätiska Juloratoriet i Kristine kyrka, tillsammans med fyra gästande solister.

– Det här kommer verkligen att bli mäktigt. Musiken är skriven just för att föra samman människor och att vi gör den med tre körer blir en fin symbolik i juletid, säger Christan von Gehren, som är chefsdirigent för Jönköpings Sinfonietta.

Chistian har rötter i Tyskland, där Juloratoriet hör högtiden till och spelas flitigt hela december.
– För mig och många andra kan det inte bli jul utan att man spelar, eller som publik upplever, verket.
I Jönköping kommer det att framföras tillsammans med Jönköpings Oratoriekör, Kristine Kammarkör och Jönköpings kammarkör.

"En gåva"

Johann Sebastian Bach slutförde Juloratoriet 1734. Musiken består av sex kantater och i Kristine kyrka spelas alla utom nr 3 och delar av nr 6.

– Det är otroligt glatt och festligt redan från början. Pukor och trumpeter bjuder in till en storartad upplevelse, en fest. I ariorna hör vi om väntan på Jesusbarnet. Gud beskrivs som en stor konung. Musiken har något majestätiskt över sig. Det hela är som en gåva till publiken - om man så vill, till de troende. Och man kan inte annat än att bli glad av den! Men musiken är också meditativ. Andra kantaten börjar med en vaggvisa som herdarna spelar. Och som når hela vägen in i din själ.

Perfekt sammanhang

Jönköpings Sinfonietta kommer att spela i en så kallad barockbesättning de här kvällarna, utan till exempel trombon eller klarinett (den sistnämnda var inte ens uppfunnen på Bachs tid). Och lokalen är perfekt, menar Christian von Gehren.

– Bachs oratoriska verk skrevs ju för Thomaskyrkan i Leipzig, när han var kantor där, och det hörs. Kyrkor har en speciell atmosfär och en akustik som är bra för verket. Jag älskar konsertsalen i Spira men just här kommer den inte att saknas.

Det sägs om Bach att han är ”lärd men ändå folklig” – vad menas?

– Absolut, det är en jättefin beskrivning. Å ena sidan är det otroligt lärt, sättet han skriver sin musik, hur stämmorna spelar mot varandra. Väldigt genomtänkt. Å andra sidan går musiken alltid direkt in i hjärtat. Man måste inte ha några för- kunskaper för att förstå. Den för med sig en djup tillfredsställelse för vem som helst. Det är bara att komma och njuta, säger Christian von Gehren.

Fotnot: Solister är Sven Hjörleifsson tenor, Oddur Jónsson baryton, Clara Thomsen sopran, Lena Haselman mezzo. Även Karin Edwardsson.har ett soloparti.

 

  • Uppdaterad2019-10-17 14:08
  • Ansvarig