Det bästa från förr och nu

Musik Spelperiod: 09 feb - 09 feb

Junekvintettens avskedskonsert

Efter 40 år i musikens tjänst bjuder Junekvintetten in till en hejdundrande festkonsert i Kulturhuset Spira.

Tillsammans med sångsolisterna Ulrika Bodén och Malin Parsmo samt slagverkaren Magnus Lundmark presenterar kvintetten det bästa ur sin repertoar från 1980-talet och framåt. Dessutom medverkar Karl Martindahl med visor ur succéprogrammet Taube, Cornelis & jag.

Välkommen till en konsert där en nostalgisk tillbakablick på Junkvintettens karriär varvas med låtar från den senaste skivan Being.

Speltid: 90 minuter

 

Ett livsverk i musikens tecken 

När Junekvintetten ger sin avskedskonsert i februari 2018 kommer det att finnas utrymme för en hel del nostalgi, men också en förvissning om att kvintettens musik kommer att påverka människor under en lång tid framöver. En karriär i stort och smått som pågått i nästan 40 år går inte obemärkt förbi, och det finns många ögonblick som är värda att kommas ihåg. 

Året var 1981. Junekvartetten hade en idé om att infoga svensk folkmusik i arrangemang till den traditionella konsertscenen. Mart Hallek, nyanställd violinist vid dåvarande Regionmusiken, och med rötter i Dalarna, hade erfarenhet av folkmusik sedan barnsben, och presenterade några arrangemang som komplement till kvartettens klassiska repertoar. Arrangemangen var anpassade till en stråkensemble, och hade en karaktär som placerade musiken mitt emellan traditionell folkmusik och konsertmusik. 

Konceptet fick namnet ”Folkmusik i Frack”, med syftning på att man genom att arrangera traditionella folkliga melodier för en stråkensemble kunde klä upp folkmusiken i högtidsdräkt, och presentera den för den vanliga konsertpubliken. Junekvartetten sökte gärna lokala arrangörer, men arbetade även med storheter som Gunnar Hahn. 

Det blev en omedelbar succé! Junekvartetten turnerade land och rike runt, och det dröjde inte länge förrän det blev aktuellt att spela in en cd-skiva. 

Skivan Folkmusik i Frack blev en storsäljare, som tog sig upp på den svenska Top-40-listan, i konkurrens med artister som ABBA och Roxette! 

Folkmusik i Frack II kom några år senare. Då hade kvartetten redan blivit med bas; Anders Gerhardsson blev med sin kontrabas den femte medlemmen i kvartetten, som naturligtvis ändrade sitt namn till Junekvintetten! 

Sedan dess har begreppet Folkmusik i Frack utvidgats till att innehålla musik från andra länder, som Holland, Kina, Norge, Polen, Estland, Skottland, m.fl.  

Junekvintetten har besökt bl.a. Kina, Tyskland och Estland på turné. Ett särskilt spännande projekt har varit att besöka den gamla svenskön St Barthélemy i Karibien. Dit har Junekvintetten blivit inbjuden att fira ”La semaine Suédoise” inte mindre än fyra gånger sedan 2010. De har också spelat på Nobelfesten år 2011. Det verkar som om Junekvintettens tolkningar av folkliga uttryck kan vinna gillande hos vilken publik som helst! 

Cd-skivan Folkmusik i Frack III spelades in tillsammans med Maria Keohane, en sångerska som behärskar såväl Dalarnas polskor som högtysk barock. Maria var också med på kvintettens första resa till St Barthélemy. 

Efter 30 år så gavs en samlingsskiva ut och nu är Junekvintetten aktuella med sin cd ”Being”! 

Junekvintettens medlemmar är: Mart Hallek och Jacob de Verdier, violin, Igor Viktorovitch, viola, Håkan Molander, cello, samt Anders Gerhardsson, kontrabas. 

 

Några av de artister Junekvintetten samarbetat med:
Staffan Scheja, Åsa Jinder, Romeo & Juliakören, Martin Bagge, Roland Pöntinen, Lena Willemark, Ulrika Bodén, Peter Svensson (Cardigans), Allis Brorson, Motorhomes, Maria Keohane, Marie Länne Persson, Karl Martindahl, Karin Ståhl, Malin Parsmo, Grännas Barbarer, Roland Pöntinen, Pernilla Backlund, Finn Zetterholm, Gittan Glans, Regina Lund, Charlotta Savander, Tora Hyllstam, Magnus Lundmark, Emil Svanängen (Loney Dear), John Bauer Brass, Göran Söllcher, Körer runt om i Sverige, Ann Sofie Linge Valdal, Ewan MacPherson, Karin Edwardsson, Harald Pettersson, Jennie Abrahamsson, Elina Johansson, Frida Grundel, Paulina Pfeiffer, Anders Mårtensson, Margareta Jonth, Anette Wallin, Marita Rhedin, Josef Rehdin, Anders Nordqvist

Arrangörer:
Per‐Åke Wennerberg, Gittan Glans, Bo Hellgren, Samuel Johansson, Heino Hallek, Gunnar Hahn, Malin Hülphers