Philip Jalmelid är aktuell som Javèrt i Les Misérables i Kulturhuset Spira under hösten 2017. Under hösten 2016 och våren 2017 har han gjort samma roll på Wermland Opera i Karlstad. Innan dess har han setts i rollen som Karl-Oscar i Kristina Från Duvemåla, en konsertföreställning baserad på musikalen med samma namn skriven av Benny Andersson och Björn Ulvaeus och under 2015 gjorde han rollen som Anatolij i Chess in Concert, en konsertföreställning baserad på musikalen "Chess" skriven av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Tim Rice.

Under 2015 såg vi Philip som Pasja Antipov/Strelnikov i musikalen Doktor Zjivago i regi av Ronny Danielsson på Malmö Opera och dessförinnan som Maxim de Winter i Rebecca i regi av Åsa Melldahl och som Chris i Miss Saigon, även den regisserad av Danielsson, på samma teater.

Philip fick sitt stora genombrott i rollen som ryssen Anatolij i musikalen Chess på svenska på GöteborgsOperan hösten 2012. Efter premiären skrev Dagens Nyheter att "sensationen är Philip Jalmelid, Tommy Körbergs efterträdare i Göteborg..."
Philip spelade även rollen som Anatolij i Staffan Aspegrens iscensättning av Chess på Aarhus Teater i Danmark, vilken hade premiär våren 2012.

Philip kommer från Gotland och har studerat vid Teaterhögskolan i Göteborg. Han debuterade i stora sammanhang i musikalen Jesus Christ Superstar i regi av Ronny Danielsson på Malmö Opera 2008. Ronny och Philip har därefter samarbetat på musikalerna Sunset Boulevard på Wermland Opera, Hair på Stockholms Stadsteater och Les Misérables på Malmö Opera.

Vi har även sett Philip i musikalen West Side Story i regi av Staffan Aspegren på Norrlandsoperan samt i flera konserter med bl a GSO (Gothenburg Symphony Orchestra) och Gothenburg Wind Orchestra.