Ulf Wadenbrandt har samarbetat med många av Sveriges och världens främsta symfoniorkestrar och ledande artister. Från och med hösten 2018 är han Principal Guest Conductor för Russian Philarmonic Orchestra och även Chief Conductor för Sweden Symphony Orchestra. Han är känd för sina gränsöverskridande konserter, främst en blandning av klassiskt, pop och rock, men även film- och dataspelsmusik. 

2009 belönades Ulf med Charlie Norman-priset för sin fantasifulla kombination av olika musikgenrer som ger nya uttrycksformer och musikalisk njutning. Han även mottagit Kreativitetspriset från staden Trollhättan 2012, och år 2015 mottog han Vänersborgs Kulturpris.

Tillsammans med sin egen symfoniorkester, SSO, och även i andra samarbeten han har gjort omfattande föreställningar på scener och i konserthallar. Ulf Wadenbrandt har dirigerat namnkunniga orkestrar såsom Russian Philarmonic Orchestra,
Czech National Symphony Orchestra, Norrköpings Symfoniorkester, Dala Sinfoniettan, Jönköpings Sinfonietta, Gävle symfoniorkester, Göteborg Wind Orchestra och många fler.

Ulf har vanan att flytta framgångsrikt mellan musikaliska genrer på scen och på skiva och med hjälp av kreativt samarbete och musikalisk djärvhet, sätter Ulf ny standard för vad en symfoniorkester kan göra.