Musik Spelperiod: 13 feb - 13 feb

Monnakgotla och Musorgskij

Ett uruppförande signerat Monnakgotla och framfört av stjärnsaxofonisten Johannes Thorell, ett jazzdoftande skapelseverk och så avslutningsvis en välkänd vernissage. På pulten norska Cathrine Winnes, välkänd bland annat genom sitt Sommar i P1. Det här vill du inte missa!

Kompositören Milhaud är först ut på programmet med Creation du monde, som han skrev starkt influerad av jazzmusik. Milhauds första kontakt med genren var i London 1920 och han blev så fascinerad att han drog till New York för att hänga på barer och klubbar, besöka Harlem och mingla med jazzmusiker.

Johannes Thorell är en av Skandinaviens ledande saxofonister. Ikväll får han äran att uruppföra Tebogo Monnakgotlas nyskrivna saxofonkonsert Gaea  (Jorden), där tonsättaren med ett ämne allt för väl förankrat i samtiden, i fem olika satser uppmärksammar olika klimatutmaningar.

Efter paus är det dags att gå på musikaliskt vernissage. Tavlor på en utställning är inspirerad av en utställning av Musorgskijs vän, konstnären och arkitekten Viktor Hartmann. Konstnären Hartmann dog endast 39 år gammal och hans död gjorde ett djupt intryck på Mussorgskij. Tillsammans med flera av Hartmanns vänner togs initiativ att göra en utställning med mer än 400 av Hartmanns tavlor på Ryska konstakademien i Sankt Petersburg. Musorgskij bidrog med bilder han hade i sin egen privata samling. Utställningen inspirerade honom att skriva sviten som var klar redan efter sex veckor.  Men verket publicerade inte förrän fem år efter Musorgskijs död. Lyssnaren lotsas genom utställningen tavla för tavla. Mellan varje tavla finns en kort musikalisk "promenad", ett kort återkommande mellanspel vars strofer lätt känns igen och är karakteristiska för verket.

Tebego Monnakgotla har bearbetat verket för Jönköpings Sinfoniettas besättning.

Speltid: 110 min inkl 25 min paus

Missa inte: 45 minuter före

Redan 45 minuter innan dirigenten kliver upp på pulten börjar din konsertupplevelse. På en scen intill presenteras kvällens program med hjälp av en konferencier och inbjudna gäster. Här får du en spännande bakgrund och kanske helt ny kunskap och inblickar i orkesterns, dirigentens och solisternas arbete. Naturligtvis ingår det i biljetten!

I god tid rundar vi av för att förflytta oss in i Konsertsalen, där vi låter musiken tala.

Program
D Milhaud – Le Création du Monde
T Monnakgotla – Gaea
M Musorgskij – Tavlor på en utställning (Nyorkestrering T Monnakgotla)

Medverkande
Jönköpings Sinfonietta

Solist
Johannes Thorell, saxofon

Dirigent
Cathrine Winnes

Medverkande

Dirigent

Saxofonist