"Jag känner musiken inom mig"

Artikel

Under den klassiska säsongen 21/22 kommer ett namn dyka upp minst sju gånger. Och det är inte Mozart. Inte Beethoven heller. Utan Tebogo Monnakgotla. En samtida tonsättare med ett eget klangspråk som skrivit ett verk speciellt för Jönköpings Sinfonietta och Julia Sporsén.

Tebogo Monnakgotla sträcker sig efter den tyllklädda lampan som hänger över bordet och känner på tyget ”så här kan musik kännas”.

- Det kan vara krispigt, skirt eller kompakt. Jag känner det först och sen försöker jag hitta de rätta klangerna för att beskriva känslan, säger tonsättaren.

Hon är Spiras Composer in residence under säsongen 21/22. Titeln betyder, förutom att hon ska komponera speciellt för Jönköpings Sinfonietta, att flera av hennes verk återfinns i repertoaren.

En av de främsta

Tebogo Monnakgotla är utbildad cellist och det var genom cellon hon började fundera på en karriär som tonsättare.

- Jag spelade cello, men lyssnade på jazz. När jag gick på gymnasiet var inte musiken jag spelade den jag själv lyssnade på. Det väckte en tanke om att komponera egen musik.

Efter att avslutat sin kompositörsutbildning fick hon förfrågan om att bli Sveriges Radios egna tonsättare var, ett uppdrag som enligt SR går till "de absolut främsta unga tonsättarna".

Nykomponerad klassisk musik

Att de flesta kända tonsättare är män, vita - och sedan länge döda är svårt att förneka. Men om  den klassiska genren ska leva vidare  och utvecklas behövs även nykomponerad musik som kan spegla vår samtid, så resonerar Marit Strindlund, musikchef på Spira. Genom att utse Tebogo Monnakgotla till Composer in residence i år får publiken dessutom lyxen att ingående lära känna en samtida tonsättare och hennes musik. Och det i nästan exakt samma stund som den skapas.

- Det är ju alltid en stor konkurrens när man har så välkända kollegor, säger Tebogo Monnakgotla, men å andra sidan är det bra. Det gör ju man hela tiden vill prestera sitt bästa.

Publiken å sin sida, är numera allt oftare öppen för det nykomponerade, upplever hon.

- Det har förändrats jättemycket! Förr var det svårare, men nu finns det en helt annan nyfikenhet.

Fakta

Namn: Tebogo Monnakgotla
Ålder: 49 år
Familj: Man och tre döttrar, 10, 12 och 14. Plus 23-årig bonusson.
Aktuell: Composer in Residence
Drömprojekt: Skriva en helaftonsopera med full orkester

  • Uppdaterad2021-07-01 08:36
  • Ansvarig