”Nu är Hedda min drömroll”

Artikel

Sanna Ingermaa Nilsson gör titelrollen i vårens klassiker Hedda Gabler. Hon känner sig som ett detektiv - och älskar det. "Det känns oerhört spännande och lyxigt!"

Inte bara är pjäsen och rollen "helt sjukt bra", menar Sanna Ingermaa Nilsson, utan hela ensemblen hon jobbar med för närvarande.

– Skådespelarna är fantastiska och vår regissör sprider så bra energi. Han är så förberedd, så spännande. Vi har en otroligt bra stämning i rummet, säger Sanna.

Hedda Gabler kallas i teatervärlden för ”kvinnornas Hamlet” – har du längtat efter att få göra den?

– Jag hade bara sett pjäsen en gång, i gymnasiet, men så fort man börjar nysta i vem Hedda är så förstår man varför rollen kallas så. Ibsen har en tanke med varenda move och man själv blir som en detektiv i det. Jag kommer att veta vad jag gör i varenda sekund. Så, ja, nu är det min drömroll.

Hon har gjorts av giganter som Ingrid Bergman, Lena Endre och Cate Blanchett – hur påverkar det dig?

– Jag blir bara mer peppad. Ingen press än så länge. I och med att manuset är så välgjort kommer jag att kunna koncentrera mig på mitt jobb – och inte ha tid med hur jag framstår. Men vänta till premiärveckan…

Beskriv personen Hedda!

– Hon är väldigt komplex. En impulsiv själ som låst in sig i ett konventionellt liv hon vet att hon bör välja. Innerst inne är hon full av passion och hon föraktar sig själv för att hon är för feg för att lämna det. Därför är hon så oerhört destruktiv. Istället för att gå förgör hon sig själv och folk runtomkring sig. Hon är känslostyrd och beräknande och styr människor åt olika håll.

Vilken är din favoritreplik?

– ”Vad är det för allmogemisär jag har hamnat i?”. Hon säger den vid ett så roligt ställe. När hon (uttråkad) vill göra sin man till politiker, till statsminister, och hennes vän svarat: ”det är väl klart han inte kan bli!”.

FAKTA: Sanna Ingermaa Nilsson

Född 1986 i Stockholm. Utbildad vid HSM i Göteborg. Mamma till Gusten, snart 2 år. Spelade våren 2019 huvudrollen i hyllade undergångsdramat Melancholia. Har tidigare gjort bland annat titelrollerna i Maria Stuart och Katitzi. Fast anställd på Smålands Musik & Teater sedan 2012.

LÄS MER: "Pusslet är inte löst"

Stor intervju med Hedda Gabler-regissören Hugo Hansén.

  • Uppdaterad2020-01-23 10:17
  • Ansvarig