Stravinskijs balettklassiker får nytt liv

Dans Speldatum: 03 okt 2024
Köp biljett

Våroffer

Våroffer är klassisk mastodont, omformulerad av Norrdans konstnärliga ledare Martin Forsberg. Denna kreation är ett makrokosmos på liten yta, där skalor, volym och vibrationer står i centrum.

En lekplats förlorad i (dys)funktion, (o)ordning och öronproppar. En överbliven presenning och en kratta utan skaft och en drös andra vardagliga föremål, delar plats med de tre dansarna som försöker exekvera en mycket exakt version av Våroffer. Här finner det sköna sin plats bredvid det sublima, det fängslande vid sidan av det förvridna. Dansen närmar sig farligt nära och kompositören Igor Stravinskijs storslagna toner manifesterar sig i en liten men explosiv ensemble, en form av rebellisk lekfullhet och total avsaknad av offer.

Våroffer framfördes för första gången 1913 på Théâtre des Champs Élysées i Paris, då av den Ryska baletten. Mottagandet blev så pass tumultartat att polis behövde kallas till platsen. Genom åren har flertalet tolkningar gjorts av verket.

Medverkande

Koreografi, scenografi & kostym: Martin Forsberg i nära samarbete med ensemblen.
Kompositör: Igor Stravinskij
Dansare: Alberte Buch Gøbel, Yeji Lim, Elias Kraft i samarbete med Jonathan Starr.

Speltid: 75 minuter inklusive 20 minuters paus.

Arrangör: Kulturhuset Spira i samarbete med Musik- & Teatervänner Jönköping genom Riksteatern

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Scenkonstsäsongen 24-25 är här!

Malena Ernman gör dubbla konserter med Jönköpings Sinfonietta, Samuel Fröler spelar änkeman i ett klassiskt småländskt k...