Gabriella Fäldt: "Nyfikenheten är min låga."

Artikel

Hon är van att stå på scen, men inte att göra roller. Det finns någonting i att möta sina rädslor som lockar Gabriella Fäldt, oavsett om det är skräckfilm eller stand up. I Peter och vargen förvandlas Jönköpings okrönta stand up-drottning till sagoberättare – en drömtitel för någon som alltid älskat berättelser.

I februari väcker Gabriella Fäldt och Jönköpings Sinfonietta den klassiska musiksagan om Peter och vargen till liv. Som sagoberättare ska hon guida publiken genom Prokofjevs fantasifulla verk. Även om titeln sagoberättare är ny har berättandet alltid spelat en stor roll i hennes liv. Från att skriva egna sagor i barndomshemmet i Motala, till att bli journalist och copywriter och så småningom ståuppkomiker.

– Förutom att jag drivs av att berätta saker och se vad berättelsen kan göra med någon, så är nyfikenheten min låga.

Det är egenskapen delar hon med sagans Peter – en pojke vars upptäckarlust blir för stor och som lämnar sitt trygga hem för att utforska den farliga skogen. Även om Gabriella håller sig långt borta från bungee jump och höga hastigheter, har hon själv alltid lockats av utmaningar och att övervinna sina rädslor. Som barn kunde hon vara för blyg för att be expediter om hjälp, idag uppträder hon frekvent på Sveriges ståupp-scener och har lärt sig hantera rampfebern.

– Man kanske inte tror att jag är jättenojig över vad folk tycker om mig när jag utsätter mig för en så utlämnande situation som stand up är. Men jag har utmanat mig själv och det har lett till att jag övervunnit den oron.

Nästa utmaning blir att möta en betydligt yngre publik än den hon är van vid.

– Det är på ett sätt både befriande och läskigare att möta en salong fylld av barn. Det känns spännande och jag gillar tanken på att skapa berättelsen med publiken och orkestern.

Som sagoberättare ska hon tillsammans med publiken lista ut hur man kan jobba med sina rädslor. Gabriella tror att humorn blir en viktig nyckel i det arbetet. Skrattet får ta udden av det obehagliga

– Att få lov att skratta åt sig själv och åt publiken gör att man kommer lite närmre varandra.  

Saga med viktigt tema

Prokofjevs musiksaga hade premiär 1936 och har älskats av generationer. Kanske är det kombinationen av en modig och snäll hjälte, vacker musik och en lite läskig handling som gett sådan framgång? Sagans Peter ställs inför verkliga utmaningar som utanförskap och rädslor, något både barn och vuxna kan relatera till. Det gillar Gabriella.

– När jag berättar så tror jag på att ta humorn på allvar, men också på att våga närma sig mörker med fantasi för att göra det mindre läskigt. Sagor ger oss ett narrativ kring livet och det blir ofta bäst när det finns lite skav och svärta i berättelser. Det är kanske inte en slump att Grimm ligger så nära grym.

Gabriella Fäldt
Ålder
42 år
Bor
Jönköping
Aktuell Som sagoberättare i Peter och vargen
Läser helst
Skräckmästaren John Ajvide Lindqvist – han är min husgud!

 

Text: Matilda Fagö
Foto: Joel Dittmer

  • Uppdaterad2023-12-15 11:22
  • Ansvarig