Camilla Ekelöf ny chef för Unga Spira

Artikel

Måndag 24 augusti tillträder Camilla Ekelöf tjänsten som konstnärlig chef för Unga Spira på Smålands Musik och Teater. Camilla Ekelöf är koreograf och dansare och har haft flera chefstjänster inom svenska kulturinstitutioner.

Hon efterträder Mia Ringblom Hjertner, som stakade ut riktningen när Kulturhuset Spira i Jönköping skapade ett ökat fokus mot barn och unga, 2016.

– Det känns väldigt roligt. Det Mia har gjort innan är en fantastisk plattform att starta ifrån. Hennes kommunikativa förhållningsätt till publiken och hur hon har arbetat fram produktionerna, genom tillgänglighet och delaktighet, är helt i linje med mina idéer. 

Ulrika Josefsson, tf verksamhetschef på Smålands Musik och Teater är mycket nöjd med rekryteringen.

– Jag är jätteglad! Med Camilla får vi inte bara en enorm kompetens inom scenkonst för barn och unga. Hon är även en stark och klok ledare som inte räds att testa nytt. Jag är också övertygad om att vi som bor och verkar i länet kommer märka av Camillas sätt att ta barn och barnkultur på allvar.

Camilla Ekelöf är utbildad vid Danshögskolan, nuvarande Dans- och cirkushögskolan-DOCH, i Stockholm, samt i New York, där hon arbetade som dansare under flera år. Under sju år var hon konstnärlig ledare och koreograf för Regionteater Väst i Borås, och det var där som intresset för den yngre, ibland brutalt ärliga publiken, fick fäste. 

– För dem måste man tänka flera varv till. Inte bara vara i sitt eget huvud. Man brukar prata om ung publik som ”vår framtida publik”. Men den är vår publik här och nu. De är smartare än vi vuxna tror! 

I  fjol koreograferade hon Jag och Viola  som spelades på Kulturhuset Spira. Ett arbete som gav mersmak. 

– Jag tycker att huset är så himla häftigt, alltså själva byggnaden gör att man blir så väldigt kreativ. Och sen alla fantastiska kollegor. Det känns kul att träffa dem igen och under en längre tid. För mig är det också inspirerande att Spira ligger vid vatten. Jag är uppvuxen vid kusten, i Blekinge, och vatten för mig är någonting.  

För närvarande bor Camilla Ekelöf i Fritsla och Stockholm och kommer att pendla till Jönköping, för att småningom flytta hit. 

– Jag tycker att det är viktigt man är i den miljön man verkar i. Att man inte hittar på något ifrån ett utifrånperspektiv som man tycker att regionen ”behöver”. 

 

FAKTA: Camilla Ekelöf 

Camilla Ekelöf är i grunden koreograf och hennes verk har spelats på teatrar i Sverige, Norge, Ryssland, Tyskland, England, Kenya och Tanzania. Hon koreograferar även för musikteater, teater och opera och har arbetat på institutioner som Stockholms Stadsteater, GöteborgsOperan, Borås Stadsteater, Helsingborgs Stadsteater, Malmö Opera, Teater Halland, Angereds teater, Folkteatern och Vasa Stadsteater i Finland.

Har samarbetat med den Östra afrikanska dansscenen under 19 år. 2010 startade hon danskompaniet DDI-Dar es Salaam Dance International i Tanzania.

Vidare har Camilla varit kursledare för College Året på DOCH, repetitör/koreograf assistent på Skånes Dansteater, undervisat och koreograferat för Balettakademien i Stockholm och i Göteborg samt på Iwanson i München. Hon är anlitad som gästlärare, coach och mentor i koreografi i Sverige och utomlands och är konstnärlig rådgivare för Balettakademien i Göteborg.

Camilla Ekelöf har studerat en master i fysisk gestaltning/Contemporary Performative Art på Högskolan för scen och musik i Göteborg och är ordförande i arbetsgruppen för dans på Konstnärsnämnden.

  • Uppdaterad2020-08-11 10:24
  • Ansvarig