De har sex veckor till premiär

Artikel

Äntligen! Nu börjar repetitionerna av höstens stora musikal, Spelman på taket. Under tisdagens kollationering träffades den taggade ensemblen, konstnärligt team och gänget bakom och runt scenen för första gången. På väg mot premiären i november.

– Varför ska man göra en repris? Jo, om man tycker att man har mer att ge. Och det har vi!

Staffan Aspegren är husets teaterchef och den som regisserade Spelman på taket 2016. Då var det hans första jobb här. Och Kulturhuset Spira tog sina första stapplande steg in på musikalscenen. Resultatet? Slutsålda salonger.

Nytt gäng

Tre musikaler senare är man nu redo att ge publiken – och sig själva – en andra chans.

– Nu gör NI den här, med er personlighet, med era röster, peppar Staffan Aspegren de nytillkomna i Teatersalongen.

Cirka hälften i den nära 40 personer stora ensemblen är nya. Alla åtta barnskådespelarna är det. Och så huvudrollen Tevje förstås, som görs av Per-Johan Persson.

Hur känner du en sån här dag?

– Jaa du, det är väl som att vara med i vilken medelstor bergsbestigningsexpedition som helst. Haha! Det ska bli spännande att gå i nån annans skor. Tevjes alltså, säger PJ och skrattar högt.

Med sig har han skådespelaren Petter Andersson från Spiras fasta ensemble, som var med i den första, hyllade, uppsättningen för snart fyra år sedan.

Ger gåshud

– Det är kul förstås. Om det är någonting man skulle ta upp igen är det den här. Den kom så rätt i tiden. Staffan hade en så tydlig idé med varför vi gjorde den. Slutscenen, som hela föreställningen går mot, gjorde att det kändes viktigt varje gång. Bara jag nämner slutscenen får jag gåshud! Spelman på taket blev mer än en musikal, säger Petter Andersson.

Mio Tornberg, 12, säkrade sin plats som ”pojke” i Broadwayklassikern på en särskild barnaudition under försommaren. Nu är han äntligen på plats.

– Det är lite pirrigt. Man ska lära sig många sånger och danssteg. Det kommer att bli många timmar att öva. Men det kommer att bli jättekul att lära känna alla nya människor och lära sig mycket nytt, säger Mio.

”Väldigt förväntansfull”

Maria Wallinder, Peter Högberg och Lovisa Babil är några andra av ”invånarna i Anatevka” som möts för första gången i kväll. Efter kollationering i Teatersalongen står de nu och väntar på Bjorn Dobbelaere, som ska leda dem i första repetitionen. Det är pang på öppningsscenen och det storslagna sångnumret ”Traditizi”.

– Jättekul och spännande! Man blir ju väldigt förväntansfull. Jag har varit med innan men det blir ändå något nytt, säger Maria Wallinder.

– Så roligt, tycker jag. Jag har längtat tillbaka till huset. Träffa gänget, musiken, danserna. En fantastik upplevelse, säger Peter Högberg.

Nu har de sex veckor framför sig av repetitioner inför premiären 9 november. Ett arbete de gör med glädje.

– Jag är jättetaggad, säger Lovisa Babil.

För musiken i Spelman på taket står Jönköpings Sinfonietta. Orkestern har kollationering vid ett senare tillfälle!

 

LÄS MER: 46 000 personer har hittills sett någon av Spiras musikaler. Här berättar marknadschef Ulrika Josefsson vad som händer sen: ”De är ett lyckokast”

 

  • Uppdaterad2019-10-02 09:44
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Övrigt
Artikel

Kungligt besök i Kulturhuset Spira

16 februari kommer kungaparet till Jönköping med anledning av att Hans Majestät Konungen firar 50 år på tronen. Besöket...

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...