Lou visar de bästa tillbehören

Den amerikanska drömpannkakan

Artikel

När Jönköpings Sinfonietta den 6 december tar sig an amerikanska toner är det nästan som hemma för orkesterns fagottist Lou Paquin. Men trots att hon är född och uppvuxen i Kanada så var det i Tyskland hon först blev serverade den perfekta amerikanska pannkakan.

- Det här receptet är väldigt personligt för mig, för jag fick det i en speciell situation, berättar Lou. Det var 2009 när jag bodde och pluggade i Berlin samtidigt som jag gick på massor av provspelningar. Det var väldigt stressigt.

Resan som nästan innebar slutet

Provspelningar är vägen in till orkestern för alla musikstudenter. Själva processen är intensiv i sig, och det blir lätt många resor till de olika orkestrarna som erbjuder tjänster. Även om det till en början gick bra för Lou så blev det snart ganska slitigt. 

- Jag gick ofta vidare, och i december kom jag ända till andra plats för en tjänst i Augsburg. Men jag vann den inte utan fick söka vidare. Så jag åkte på en provspelningsresa som började i Bern, Schweiz. Stressad kom jag släpandes med både fagott, kontrafagott och väskor till provspelningen som gick katastrofdåligt. Där och då tappade jag nästan hoppet.

Lou hade en till provspelning inbokad några dagar senare och åkte till München för att bo hos sin vän Erik Higgins däremellan. Stressen höll på att ta knäcken på henne och ett beslut började ta form. 

- Detta skulle bli min sista provspelning. Fick jag inte jobbet kanske jag till och med skulle sluta spela fagott.

Samtalet som förändrade allt

- Men så gick vi en promenad nästa morgon och då – innan jag ens hunnit gå på nästa provspelning – ringde de från Augsburg och berättade att han som vunnit hos dem fått en annan anställning. Så de undrade om jag ville börja hos dem redan nästa månad, vilket jag såklart tackade ja till!

Efter att ha ställt in den kommande provspelningen återstod en ledig dag med firande i München. Erik lovade att göra sina amerikanska pannkakor morgonen därefter, tidigt innan tåget hem till Berlin skulle gå. 

- Detta blev en otrolig vändning i mitt liv. Jag gick från att vara student med dåligt självförtroende och åka på massa provspelningar, till att ha ett jobb säkrat i tre år. Då lagade Erik pannkakor efter det här receptet, vilket alltid har fastnat hos mig. Och varje gång jag har lagat dem sedan dess tänker jag på min vän Erik Higgins och de där dagarna i München. 

När det gäller tillbehör är det valfritt tycker Lou.

- Man kan ha det mesta. Stora blåbär, jordgubbar, banan. Och givetvis lönnsirap, särskilt i metallburk som vi har i Kanada istället för glasflaskor. Sedan kan man toppa med en liten klick smör ovanpå!

 Lou rör ihop pannkakssmeten

Vill du också laga Higgins pancakes? Här hittar du receptet!

Recept: Higgins pancakes – amerikanska pannkakor

Ingredienser

 • 1 ägg
 • 1 kopp (250 ml) mjölk
 • 1 kopp (250 ml) mjöl
 • ½ tsk bakpulver
 • ¼ tsk vanilj pulver
 • 1 msk socker
 • 1 krm salt
 • 1 msk smält smör
 • lite vegetabilisk olja

1. Vispa ägget och blanda med mjölken. Blanda alla torra ingredienser och blanda sedan dem med ägg/mjölk-blandningen. Vispa mycket tills smeten är slät. Tillsätt det smälta smöret.

2. Värm upp en stekpanna med lite olja. Häll i en liten portion pannkakssmet (ca 10 cm diameter) och stek en sida tills det kommer bubblor igenom.

3. Vänd försiktigt med en stekspade eller genom att kasta högt i luften och fånga med stekpannan (det sista är bara för experter...).

4. Avnjut med smör, lönnsirap och blåbär eller med din favorittopping!

You'll get the hang of it after a while. (Erik Higgins)

Lou vänder pannkaka i luften

 • Uppdaterad2018-12-19 14:00
 • Ansvarig

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...