Högt tempo i kabaré om kärlek

Artikel

Räkna med rappa repliker, skratt, högt och lågt, när sex personer ger liv åt 60 olika karaktärer och småländsk kärlek i vår. Lördagen 29 februari är det premiär för "Kärlek i Småland – en kabaré ur verkligheten", och kanske, kanske sitter de som bidragit till manuset i publiken.

– Jag är rätt nyfiken person av mig och tycker om att lyssna på människors berättelser. Att möta dem som vill dela sin lycka men även sina sorger. Det är ett stort förtroende, säger regissören Martin Lindberg.

Själv är han mest överraskad av resultatet. Vad som hände när han satt ihop de storys han valt ut, till en pjäs.

– Jag hade ju ingen aning. Det var som att lägga ett pussel där man inte visste bilden. Och den blev spräcklig! Så som kärleken själv. Längtan, hopp, förtvivlan och mycket glädje förstås...Alla ingredienserna.

Hemliga skribenter

Brevskrivarna är nu helt anonymiserade. De som tog chansen att skicka in sina berättelser om kärlek när han gick ut och sökte dem i länet. I det färdiga manuset finns 14 kvar och vem som skrivit vilken är omöjligt för utomstående att gissa. Men någon lär känna igen sig...

– Det ska bli kul! Det är ju riktiga kärlekshistorier fast upphöjt till två. Riktiga känslor som vi sätter på en teaterscen och liksom ”skruvar till”, säger Hanna Schön.

Som skådespelare tycker hon att det adderar ett lager spänning att spela personer som kan vara närvarande i rummet.

– Ja, det gör att det blir extra roligt. En skräckblandad förtjusning, haha. Sen är det superanonymt givetvis och ingen behöver ge sig till känna. 

60 olika karaktärer

Föreställningen håller högt tempo. Historierna spelas upp som en kabaré, uppblandade med nyskrivna musik- och sångnummer, signerade Danne Fernström. De sex aktörerna på scen spelar runt 60 personer allt som allt, och skådespelarna turas om att gå in och ut ur rollerna, oavsett kön, hela tiden synliga.

– Det ska bli roligt att spela så många olika karaktärer i en och samma pjäs. Vi hade några workshops innan manuset var klart i somras, som var väldigt lustfyllda och opretentiösa, säger Hanna Schön.

Resultatet? Det kommer att bli kul och olyckligt, absurt och även lite underbart. Kärlek i Småland vill bjuda publiken på både humor och tänkvärdheter. Och mycket ska hinnas med under knappa två timmar föreställning, som religiösa hinder  och en haschopera, till exempel.

– Man kommer att få se olika aspekter på kärlek, inte bara den klassiska. Alla människor kämpar ju med kärlek på olika vis, avslutar Hanna. 

Fakta: Kärlek i Småland

Vad: Fyra skådespelare och två musiker kastar sig ut i dejtandets och den livslånga förälskelsens värld för att testa verkligheten mot dikten. En tvåtimmarsföreställning (med paus) baserad på medborgarnas berättelser om kärlek, insamlade i länet hösten 2018 - Alla hjärtans dag 2019. 

Medverkande: Skådespelarna Vera Veljovic, Åsa Arhammar, Kalle Malmberg och Hanna Schön samt musikerna Yngve Nordström (tuba) och Klas-Henrik Djärf (trombon).

När: Premiär 29 februari. Spelas på Kulturhuset Spira till och med 22 mars. Samt på Gummifabriken. 

Varför: Om du någon gång läst en kontaktannons och skrattat till - av lika delar ömhet som glädje - är det här något för dig.   

Tips!

Detta är en redigerad artikel ur Magasinet SCEN. Fler reportage om scenkonsten i Spira hittar du i senaste numret: Här hittar du en digital, blädderbar version(Extern länk).

Ensemblen i Kärlek i Småland

  • Uppdaterad2020-02-21 14:30
  • Ansvarig