Johannes Gustavsson ny konstnärlig ledare för Jönköpings Sinfonietta

Artikel

Johannes Gustavsson är ny chefdirigent och konstnärlig ledare för Jönköpings Sinfonietta. Johannes är en av Sveriges ledande dirigenter och dirigerar symfonisk musik och opera i hela Skandinavien.

– Det känns väldigt inspirerande att ha Johannes här hos oss. I september rekryterade vi även Magnus Lind som orkesterchef, vilket gör att vi nu har en komplett och mycket kompetent orkesterledning på plats, säger Kulturhuset Spiras verksamhetschef Ulrika Josefsson.

Orkesterchefen Magnus Lind lyfter fram Johannes Gustavssons gedigna erfarenhet som musiker, dirigent och konstnärlig ledare.
– Han har även gästat oss flera gånger som dirigent och känner orkestern väl. Jag ser fram emot att tillsammans med Johannes fortsätta på den inslagna vägen och göra det möjligt för såväl enskilda musiker som orkestern att fortsätta utvecklas på bästa sätt.

Som konstnärlig ledare och chefdirigent ansvarar Johannes Gustavsson för Sinfoniettans musikaliska inriktning och programutbudet under kommande säsonger.
– Det är svårt att gå in på detaljer än så länge, men jag lovar att programmet blir lika brett och varierat som tidigare. Dessutom är den nordiska musiken väldigt viktig för mig – både nutida och äldre. Samtidigt kommer det att finnas utrymme även för genreöverskridande konserter och samarbeten med andra konstformer. Det arvet vill jag föra vidare, och huset ger ju fantastiska möjligheter till det, säger Johannes Gustavsson.

Johannes Gustavsson är uppvuxen i Arvika. Han inledde musikkarriären som violaspelare och tog sitt dirigentdiplom vid Norges Musikkhøgskole. Johannes tilldelades Svenska dirigentpriset 2003 och är idag en av Sveriges ledande dirigenter. Johannes har ett brett register och dirigerar både symfonisk musik och opera i hela Skandinavien. Sedan 2017 är han konstnärlig ledare för Norska ungdomssymfonikere. Han var chefdirigent för Stadsorkestern i Uleåborg 2012–2021 samt för Wermland Opera 2015–2021. Dessutom har han varit förste gästdirigent i Västerås Sinfonietta, konstnärlig rådgivare för Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall samt en av Österbottens kammarorkesters huvuddirigenter. Johannes har också uruppfört över 50 nordiska orkesterverk.

  • Uppdaterad2023-11-09 11:33
  • Ansvarig