Kerstin Jansson med vänner

Musik för tre instrument

Musik Spelperiod: 03 okt - 10 okt

Kerstin Jansson med vänner

Från det dansanta, vilda till det innerliga, meditativa. I detta mångfacetterade program möter vi Jönköpings Sinfoniettas pianist Kerstin Jansson tillsammans med orkesterns nyanställda konsertmästare Vivien Jeffery. Det tredje instrumentet är språket, som trakteras av poeten Niklas Törnlund. Han bjuder på dikter med motiv ur musikhistorien, såväl som fria lyriska nedslag. Musik av bland andra Tjajkovskij, Chopin och Kreisler.

Medverkande

Kerstin Jansson – piano

Jönköpings Sinfoniettas pianist är känd för de flesta musikintresserade i länet genom sin mångsidiga verksamhet. Det finns knappt en skola, ett församlingshem eller kulturhus i länet där Kerstin inte har framträtt med egna program, eller samarbeten med andra artister. Kerstin har också producerat flera tvärkonstnärliga satsningar för både barn och vuxna. Hon har genom åren varit solist med bland andra Helsingborg, Västerås, Örebro, Umeå symfoniorkestrar samt gjort långa turnéer och skivinspelningar tillsammans med slagverksensemblen Kroumata och Omnibus kammarensemble.

Vivien Jeffery – violin

Vivien har framträtt som solist med alla större symfoniorkestrar i Australien, till exempel Sydney, Melbourne, Tasmanian och Queensland symfoniorkestrar samt Australian Opera and Ballet Orchestra. Hon har varit konsertmästare i många av de ledande australiensiska orkestrarna, men också en hängiven kammarmusiker där hon bland annat varit med och startat The Argyle String Quartet.

Niklas Törnlund – poet

Poet, librettist, musiker bosatt i Lund. Utöver det tiotal diktsamlingar han publicerat har programvärdsuppdrag för Malmö Symfoniorkester inspirerat till många dikter om klassisk och modern konstmusik. Med kompositören Britta Byström har han skrivit kammaroperan Om man blivit av med sitt bagage, dessutom texter till körverk av Johan-Magnus Sjöberg och Gunnar Jansson. Under Chopinjubiléet 2010 skapade han tillsammans med pianisten Kerstin Jansson och koreografen Marie Brolin-Tani föreställningen På ögonblickets barrikader kring Chopins sista pianosonat. Niklas Törnlund har fått Lunds kulturpris och stipendier från bland annat Svenska Akademien.