”La Bohème är perfekt att börja med”

Artikel

Puccinis La Bohème är en riktig klassiker och en av våra mest älskade operor. I december presenterar Jönköpings Sinfonietta och RingsakerOperaen en tvåspråkig version i Kulturhuset Spira. Rollen som Mimí görs av den thailändska sopranen Sassaya Chavalit, som för första gången sjunger på norska i en full scenproduktion.

Proträtt Sassaya Chavalit

– Det är en utmaning såklart, med uttalet och så. Men jag har stor hjälp av mina kollegor och min norsklärare. Alla guidar mig längs vägen. Så ja, det krävs mycket jobb för att få allt rätt, men samtidigt är det väldigt r

oligt och inspirerande, säger Sassaya Chavalit. Hon flyttade till Norge från Österrike tillsammans med sin norske man. Paret träffades under studierna på Mozarteum Salzburg. Efter några års frilansande bestämde de sig för en förändring i samband med att pandemin bröt ut.

– När vi väl återvände till jobbet i Norge började jag som språkpraktikant på och jobbade med deras kör, både som sångcoach och som sångerska. Jag har även framträtt som solist vid flera tillfällen.

Väl bekant med rollen

Sassaya Chavalit har genom år en sjungit huvudroller i välkända operor som Puccinis Gianni Sacchi och Strauss Läderlappen, samt arbetat som solist tillsammans med orkestrar i bl a Bangkok, Paris och Salzburg. Nu tar hon sig för första gången an en full scenversion av La Bohème. Men hon är inte främmande inför verket, snararare tvärtom.

– La Bohème är faktiskt en av mina personliga favoriter. Den kan tolkas på olika sätt och fungerar i både moder na och traditionella miljöer. Dessutom har jag sjungit rollen som Mimí i flera konsertversioner under min utbildning. Utöver att förbereda mig för de vokala partierna är jag alltid noga med att ta in själva berättelsen. Jag ser det som en sångares jobb att även förstå undertexten och använda den för att ge framförandet lite extra krydda.

”Som att se en film”

Sassaya konstaterar att La Bohème är en perfekt början för den som är ny på opera.
– Den har underbar musik och berättelsen är lätt att följa med i. Dessutom tar den upp tidlösa ämnen som konst, romantik, kärlek och kreativitet – saker som hör livet till. Så publiken kan se fram emot en vacker och kanske lite hjärtskärande upplevelse. Och eftersom det rör sig om en fullskalig version blir det lite som att se en film där soundtracket framförs live av en orkester.

Text: Mats Fäldt
Foto: Nutthaporn Thammmathi

  • Uppdaterad2022-11-08 11:00
  • Ansvarig