La Traviata presentationsbild
La Traviata presentationsbild

Konsertversion med Jönköpings Sinfonietta

Musik Spelperiod: 05 jan - 06 jan 2016

La Traviata

I årets trettondagskonsert tar sig Jönköpings Sinfonietta an en klassisk opera. I en konsertant version presenterar vi, tillsammans med Jönköpings Kammarkör och solister, Giuseppe Verdis underbara La Traviata. Upplev en passionerad trettonhelg i Spira!

Med Folkoperans uppsättning av La Traviata som grund bygger vi en konsertversion av den välkända operan för Jönköpings Sinfonietta. Från Folkoperan får vi hjälp av dirigenten Marit Strindlund och solisterna Julia Sporsén, Per-Håkan Precht och Jeremy Carpenter. Dessutom får vi höra medverkande från Malmö Musikhögskola och Jönköpings Kammarkör.

La Traviata, eller Den vilseförda som den ibland heter, är en tragisk historia om en ung kvinnas kamp mot samhällets fördomar och för att få älska den hon vill. Operans handling bygger på Alexandre Dumas d.y. roman Kameliadamen. Dumas bearbetade om sin bok till en pjäs som blev en omedelbar succé.

Giuseppe Verdi blev väldigt gripen av både boken och pjäsen och började genast arbetet med en opera. Operapremiären den 6 mars 1853 blev dock ett fiasko – publiken skrattade till och med i andra akten! Det visade sig emellertid att publiken skrattat åt sångerskans utseende. Redan året därpå sattes operan upp igen med de sångare som Verdi ursprungligen hade önskat och succén var ett faktum.

Konsertant version – vad är det?

Vår version av La Traviata är en konsertant version, vilket innebär att vi fokuserar på musiken och sångerna. Det blir alltså inga scenbyten, kulisser eller rekvisita, utan istället fantastisk ljussättning av ljusdesignern Joakim Brink.

Handling

Den prostituerade Violetta Valéry möter sitt livs kärlek Alfredo Germont. De upplever den stora sanna kärleken och för att få vara tillsammans lämnar de sällskapslivet i Paris och ger sig ut på landsbygden. Men samhällets krav hinner upp dem och Alfredos far kräver att Violetta ska offra sin kärlek till Alfredo för att inte förstöra familjens goda rykte. Violetta spelar med och återvänder till Paris där hon skenbart återvänder till sitt liv som kurtisan. Svårt sjuk erkänner hon till slut sanningen för sin älskade Alfredo och dör i hans armar.

Marit Strindlund

Vi hälsar Marit Strindlund varmt välkommen tillbaka till Jönköping. Senast hon arbetade med Sinfoniettan var i konserten Drömmar hösten 2014. Hon är en av Skandinaviens mest lovande unga operadirigenter och sedan sin diplomexamen 2006 har hon arbetat med orkestrar både nationellt och internationellt. Hon är sedan 2013 chefsdirigent för Folkoperan i Stockholm.
La Traviata för Marit är: Passion! 

Marit studerade för Jorma Panula 2000-2004 vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon fortsatte därefter sina studier vid Royal Northern College of Music i Manchester, där hon valde att specialisera sig på operarepertoar. Hon har dirigerat den uppmärksammade uppsättningen av Bröderna Lejonhjärta på Göteborgsoperan, som sedan följdes av en omfattande turné. Marit har ett stort intresse för ny musik och har bland annat dirigerat Lars Johan Werles kammaropera Kvinnogräl. Hon är ofta och dirigerar de stora svenska orkestrarna och hon är också verksam vid Royal Opera House Covent Garden i London.

Julia Sporsén

Julia Sporsén kommer från Göteborg men är numer bosatt i London. Hon har fått sin utbildning vid Royal Academy of Music. Hon har gjort roller som Gilda (Rigoletto), Michaela (Carmen) och Rosalinda (Läderlappen).
La Traviata för Julia är: Fullt av känslomässigt ös! 

Per-Håkan Precht

Per-Håkan Precht föddes i Visby och har fått sin utbildning i både Stockholm och Oslo. Han har gjort roller som Lenski (Eugene Onegin), Edgardo (Lucia di Lammermoor) och Rudolfo (La Bohème).
La Traviata för Per-Håkan är: Kärlek, liv och död i en underbar okontrollerad passion och svartsjuka. 

Jeremy Carpenter

Jeremy Carpenter föddes i Bournemouth i Storbritannien. Sin utbildning fick han i London vid Guildhall School of Music. Han har gjort roller som Sharpless (Madama Butterfly), Sir William Cecil (Maria Stuarda) och Zurga (Pärlfiskarna)
La Traviata för Jeremy är: Förtrollande vacker musik!

Medverkande

dirigent

Tuba - Stämledare

Klarinett - Stämledare

Klarinett - Alt stämledare

Slagverk - Stämledare

Musiker

Oboe - Stämledare

Trombon - Stämledare

Piano

Trumpet - Stämledare

Kontrabas - Stämledare

Horn - Stämledare

Violin

Cello - Alt stämledare

Fagott - Alt Stämledare

Körledare

solist

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

En småländsk orkester i världsklass.

Elever från Musikhögskolan i Malmö

Övriga solistroller görs av Caspar Engdahl, Ola Heinpalu, Emil Lundqvist, Tiina Markkanen, Ida Ränzlöv och Alexander Vesterberg

Jönköpings Kammarkör

Jönköpings kammarkör bildades 1968 och har sedan dess varit en viktig del av regionens kulturutbud. Kören är fristående och leds av Annica Sjöstrand.

Relaterade artiklar

Musikal
Artikel

Succémusikalen Så som i himmelen spelas på Kulturhuset Spira 2025

Hösten 2025 gör Kulturhuset Spira en egen uppsättning av succémusikalen ”Så som i himmelen”, som bygger på Kay Pollaks f...

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...

Musikal
Artikel

Alma vill att den unga publiken ska känna igen sig

25-åriga skådespelaren och musikalartisten Alma Bengtsson är ett av flera nya ansikten i Spira i höst. Hon gör en av rol...

Musik
Artikel

Johannes sätter tonen för musiken

Johannes Gustavsson är ny konstnärlig ledare och chefsdirigent för Jönköpings Sinfonietta sedan oktober 2023. Han ser fr...

Musik
Artikel

Hallå där Viktoria Tolstoy

En av Skandinaviens främsta vokalister berättar om konserten med Jönköpings Sinfonietta 15 mars 2024.

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...