Musikalpubliken kan dubbleras

Artikel

Glädje på Spira efter dagens besked från kulturminister Amanda Lind: Om regeringen möjliggör undantag från begränsningen på 50 personer kan dubbelt så många se till exempel musikalen Camera i höst, konstaterar Ulrika Josefsson, som tycker att "det känns fantastiskt".

Beskedet på dagens presskonferens med kulturminustern skulle, om det går igenom den 8 oktober, innebära ett undantag för alla arrangemang med upp till 500 deltagare där publiken sitter med ett avstånd om en meter från varandra och där två personer i samma sällskap ska kunna sitta tillsammans utan avstånd mellan sig, i enlighet med vad Folkhälsomyndigheten föreslagit i sitt remissvar. Och detta skulle i så fall börja gälla från och med den 15 oktober.

Undantaget skulle innebära att betydligt fler personer glädjande nog kan komma att ta del av den scenkonst Smålands Musik & Teater alltjämt producerar och levererar på husets scener, hösten 2020. Till exempel musikalen Camera, men också söndagssymfoniserierna, lunchkonserter med mera, konstaterar Ulrika Josefsson, tf verksamhetschef.

– Musikalen Camera spelas i Teatersalongen och har sedan premiären 19 september gått för i princip helt slutsålda salonger, med 50 personer i publiken. Med de nya riktlinjer om antal och avstånd som nu föreslås kan vi ta emot dubbelt så många på varje föreställning där, ungefär 100 personer. Det känns fantastiskt och det vågar jag lova att all vår personal tycker, säger Ulrika Josefsson, tf verksamhetschef.

Redan under tisdagen hörde publik av sig till Spiras publikservice, men aktuella biljetter släpps först efter 8 oktober.

– Nu får vi bara avvakta det slutliga beslutet 8 oktober och om det går igenom är vi redo att öppna upp från den 15 oktober, tack vare alla de åtgärder vi redan har på plats som kontinuerliga utrop om att hålla avstånd, plexiglas i kassa och vid biljettkontroll, påfyllning av adekvat placerad handsprit, stängd garderob för att undvika köer, generösa ombokningsregler fram till nyår, med mera.

Smålands Musik & Teater ingår även i Svensk Scenkonsts gemensamma linje Scenkonst med omtanke, där en hel bransch tillsammans visar hur vi tar ansvar. Mer om den satsningen går att läsa här: www.svenskscenkonst.se/scenkonst-med-omtanke(Extern länk)

 

  • Uppdaterad2020-09-29 13:27
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...

Övrigt
Artikel

Kungligt besök i Kulturhuset Spira

16 februari kommer kungaparet till Jönköping med anledning av att Hans Majestät Konungen firar 50 år på tronen. Besöket...

Musikal
Artikel

Alma vill att den unga publiken ska känna igen sig

25-åriga skådespelaren och musikalartisten Alma Bengtsson är ett av flera nya ansikten i Spira i höst. Hon gör en av rol...