Musik Spelperiod: 13 apr - 13 apr

Nordic tunes

Riksspelmannen och violinisten Görgen Antonsson känd för sitt karismatiska och svängiga spel är kvällens solist när nordisk folkmusik möter symfoniorkester. Genom finska polskor, norska danser och Peer Gynts svit dirigerar Emil Eliasson.

Konceptet Symphonic Stomp of Sweden är en mix av traditionell folkmusik arrangerad för symfoniorkester av Karl-Johan Ankarblom, som även han har en bakgrund som spelman och har folkmusiken i ryggmärgen. Gävle symfoniorkester tillsammans med Görgen Antonsson framförde det nyskapande konceptet första gången 2014 och hyllades av publiken. Ikväll är det Spirapublikens tur att uppleva det spännande musikaliska mötet.

Henrik Ibsens Peer Gynt handlar om människans jakt på meningen med livet och tonsattes av Edvard Grieg, Norges främste företrädare för nationalromantiken. Premiären hölls i Oslo 1876. Grieg valde senare ut fyra av satserna till sin Suite no 1. Konserten bjuder även på Griegs Norska danser varifrån han hämtade inspiration från Brahms Ungerska danser och Dvoráks Slaviska danser.

Speltid: ca 60 min, ingen paus

Program

E von Koch – Nordiskt Capriccio

E Grieg – Ur Norska danser op. 35

  1. Allegro marcato
  2. Allegretto tranquillo e grazioso

Rautavaara – Österbottnisk polka

G Antonsson – Musik ur Symphonic Stomp of Sweden (Arr för orkester K.Ankarblom)

E Grieg – Peer Gynt Svit nr 1

  1. Morgonstämning
  2. Åses död
  3. Anitras dans
  4. I Bergakungens sal

Medverkande

Dirigent

Violinist

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

En småländsk orkester i världsklass.

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...