”Vi ska bli ett moderskepp för svensk dans”

Artikel

Hon kommer från Älmhult, utbildade sig till skådespelare i Paris och har med sig en värld av kontakter – till Jönköping. Åsa Edgren är ny konstnärlig ledare för dansen på Kulturhuset Spira.

Det första Åsa Edgren fick göra på sin nya position i måndags var att välkomna världsartisterna i Batsheva Dance Company till Jönköping. Efter föreställningen tackade hon dansarna, utslagna i soffan i personalmatsalen, för den skandinaviska turné som där och då fick sitt avslut. Publiken i Teatersalongen hade just gett dem stående ovationer och Åsa säger i sitt tal att ”i Sverige är en gång ingen gång, men två gånger är en relation. Nu ser vi er som vårt huskompani.” Hon möts av jubel.

Sant är att Batsheva gjorde succé även förra gången de gästade Spira, 2016. Och även då var Åsa i högsta grad delaktig. Som vikarierande konstnärligt ansvarig var Åsa med och tog hit dansgruppen med bas i Tel Aviv. Med lapp på luckan som följd.

Och nu är hon alltså knuten till huset för en längre tid. Målet är att bygga vidare på grunden med högkvalitativ dans för en publik från hela regionen. Plus en bit bortom den.

­– Spira är en mycket viktigt del i utvecklingen av den svenska danskonsten. Men vi ska också vara någon som sticker ut hakan och tar de riktigt stora och spännande gästspelen till Sverige, säger Åsa Edgren.

Hon är 51 år, bor i ”ett jättefint hus i Nacka, med utsikt över Järlasjön”, umgås på fritiden med familj och vänner – samt syr. Mannen är egenföretagare och expert på arbetsmiljöfrågor men när de träffades var han saxofonist – hon sångerska. I dag har de två vuxna döttrar.

Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?

– Visionär, handlingskraftig, levnadsglad!

Internationella kontakter

Huvudfokuset i det egna bolaget Loco World, där Åsa sedan många år är vd, har varit att på konsultbasis utveckla och internationalisera framförallt dansen, inom svensk scenkonst.

Kommer vi att märka av det även i Spira?

– Ja! Jag har ju ett stort nätverk internationellt. Nära kontakt med väldigt många konstnärer i hela världen. Det gör att jag har mycket att välja på, en väldig frihet att anpassa det till de visioner, tankar och drömmar som finns för framtiden för Spira. Jag tänker att det ska vara relevant och passa med det vi berättar på scen här i Jönköping.

En av sakerna hon vill fortsätta med är det nätverk hon startade i Spira sist, med Dansens hus, Regionteatern Blekinge Kronoberg och Baerums kulturhus utanför Oslo, det som möjliggjorde att ta hit Batsheva en andra gång.

”Unikt hus”

Hon tycker redan mycket om sin nya arbetsplats.  

– Det är ett fantastiskt hus. Unikt i Sverige. De flesta operahus i världen som jag har hört talas om har inte en talteater hos sig. Det är väl bara Sydney Opera House, med Cate Blanchett, som har?  Men här finns både musik-, talteater- och dansverksamhet. Det är väldigt speciellt. Och – ingen i Sverige jobbar med musikal som man gör här.

Men utvecklingspotential finns, tycker Åsa.

– Jag vill se mer samverkan i produktion av dans i huset tillsammans med orkestern, och även kanske med teatern? Och mellan dansen och musikalerna, absolut! Det är naturligtvis en utmaning men för mig väldigt spännande att se tankarna hos de andra konstnärliga ledarna och att försöka gifta ihop dem till ett vasst och bra och spännande program.

Hur ska Spira göra allt detta utan ett eget kompani?

– Då har man kontakter! Om du tänker dig som ett moderskepp, med satelliter som då och då dockar in. Det är min tanke. Att jobba med koreografer som har resurser men inte det vi har – en scen, ett hus, marknadsföring.

Efter att ha arbetat som sparringpartner mot svenska koreografer i nästan 20 år sitter hon på en stor bank av erfarenheter, menar Åsa, som en gång utbildade sig till producent på dåvarande Dramatiska Institutet.

Gjorde huvudroller

I grunden är hon skådespelerska och sångerska. Utbildade sig i Paris och kom in i dansens värld i ett samarbete med en fransk koreograf. Åsa arbetade i många år i fria teatergrupper och som producent gav hon ofta sig själv huvudrollen. När hon säger det skrattar hon högt.

– Det var en väldigt, väldigt bra skola.

På Spira hoppas hon kunna bidra med att bredda publiken, få mer långväga publik ibland, få in egenproducerad dans samt göra dansen till en mer självklar del av verksamheten på lång sikt.

Till en början kommer hon att vara på plats en dag i veckan. Budgeten är tajt men Åsa är optimistiskt lagd. Samarbeten är a och o. Kulturskolan är en aktör hon nämner, ”självklart är det jätteviktigt att gräva där man står!”. Förstås även Dansnät Jönköping, Region Jönköpings län och JONK! – eller varför inte Regionteater Väst, som är en av få svenska institutioner med ett eget danskompani, resonerar Åsa.

– Det handlar mycket om att göra Jönköping attraktivt för konstnärer att ha som bas.

Ett filosofiskt spa

Repertoaren 2019 är redan lagd av hennes företrädare Camilla Eskel, som nu återgår till sin tjänst som dansutvecklare på Region Jönköpings län. Våren 2020 realiseras produktionen Djurens karneval på Spira, genom Danssamverkan Sydsverige – fem institutioner i Kalmar, Kronoberg, Halland, Blekinge, Jönköping och Skåne. Därutöver kan Åsa få in ett par gästspel. Men hösten 2020 är ännu blank för henne att sätta sin prägel på, i verksamheten hon kallar ”ett filosofiskt spa”.

– Att föda och göda och ta hand om sina tankar är väldigt viktigt. Inte bara kroppen utan det som gör oss till människor. Det är därför kultur är så viktigt. Och att det vi gör har allra högsta konstnärliga kvalitet.

Kanske kan Spira, med Åsa Edgren vid dansrodret, en dag faktiskt bli ”hem” för några som Batsheva.

***

Aktuellt på Kulturhuset Spira: Dans

  • Uppdaterad2019-02-21 13:52
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...

Övrigt
Artikel

Kungligt besök i Kulturhuset Spira

16 februari kommer kungaparet till Jönköping med anledning av att Hans Majestät Konungen firar 50 år på tronen. Besöket...