Strindbergs klassiker möter samtidens normer och värderingar

Teater Spelperiod: 02 feb - 09 mar

Fröken Julie

Säsongens teaterklassiker är ett intensivt kammarspel om kärlek, könsroller och klass, där makt och maktlöshet kan vara två sidor av samma mynt. Regissören Rebecka Cardoso tar ett samtida grepp om Strindbergs mest berömda pjäs och sätter berättelsen i relation till normer och värderingar som råder idag.

Fröken Julie utspelar sig under en midsommarnatt. Julie och Jean dras trots sina olikheter till varandra, framför ögonen på Jeans fästmö Kristin. Men den motvilliga passionen växlar under natten till en förödande psykologisk kamp där övertaget ständigt skiftar.

Fröken Julie beskrevs av August Strindberg själv som ett naturalistiskt kammarspel och har sedan urpremiären 1889 blivit hans mest spelade och hyllade dramatiska verk, som nått ut över hela världen. Berättelsen har filmats flera gånger och blivit opera och balett.

Smålands Musik & Teaters uppsättning regisseras av Rebecka Cardoso, som hyllades för sin bearbetning av Hamlet i Kulturhuset Spira 2016. Tidigare har hon, bland mycket annat, regisserat Jordens sista dygn på Profilteatern i Umeå, Mens – The Musical på Dramaten och Den tredje hemligheten på Unga Klara i Stockholm. För kostym och scenografi svarar Karin Dahlström (Passion, Amadeus, Den bärande väggen). Ljusdesigner är Ronald Salas som arbetar med teater, dans, opera och utställningar i hela landet.

Föreställningen den 23 februari syntolkas.

Föreställningen spelas också i Värnamo på Gummifabriken. Biljetter på gummifabriken.nu(Extern länk)

Speltid 120 minuter inklusive paus

Publikröster

Vad säger vår publik?

Göran Hägglund

Teater är förstås bäst på plats där man upplever stämningen, rösterna och skådespelarnas ansikten. Jag läste Fröken Julie ett par dagar före premiären och slås av till synes tidlösa konflikter som Strindberg skalade av och visade upp.

Pjäsen berör och sätter igång tankar hos mig om jämställdhet och jämlikhet, relationen mellan man-kvinna och mellan klasserna, då och nu. I stort sett allt har blivit bättre sedan pjäsen skrevs, men jag vet inte om det har blivit enklare att vara människa? 

Björn Kohlström

Slutet var starkt, bättre än Strindbergs.

Johan Thor

Riktigt stark och grymt berörande med vibbar av Handmaid´s Tale.

Fredrik Bergman

Kul att se en så positiv utveckling av teaterscenen på Spira! Fröken Julie är helt klart en av de bättre uppsättningar jag sett i Jönköping och känns som en pjäs som bör passa de flesta (nåväl, kanske inte de som är ute efter en renodlad fars...). Särskilt tyckte jag om den andra akten, när dramat liksom skruvas åt och det blir lite "köttigare" och mustigare. 

Siluett över människoprofil
Christina Sörensen

Hade ingen aning om vad jag skulle få se... men tack! Vissa scener gjorde mig glad, andra obekväm, ibland rasande men jag går hem med en fundering som kommer ta många veckor att släppa. Tack!

Relaterade artiklar

Teater
Artikel

Klassiker med klös i

Katt på hett plåttak räknas som en av de stora amerikanska klassikerna. Intriger, familjehemligheter och känslostormar ä...

Teater
Artikel

ING-MARIE CARLSSON OM ROLLEN SOM ROSA TANT

Hon har gjort nästan allt man kan göra som skådespelare. Men aldrig en monolog – förrän nu. I vår ger sig Ing-Marie Carl...

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...