Hon spelar världsstjärnan i Spiras nästa musikal

Artikel

Plats på scen för Sveriges största filmstjärna – Ingrid Bergman. I dag släpps biljetterna till Spiras nästa musikal: Camera, med premiär hösten 2020.

Smålands Musik & Teater i Jönköping fortsätter sin framgångsrika musikalsatsning. I den eftertraktade huvudrollen i kulturhusets sjätte uppsättning ser vi musikalartisten Åsa Fång. 

– Det ska bli otroligt kul och spännande att gestalta Ingrid. Jag ser verkligen fram emot det. Ingrid Bergman levde ett spännande och ovanligt liv och att få tolka det ska bli fantastiskt. Jag ser också fram emot att jobba med det här fantastiska teamet och att för första gången arbeta på Spira. Det ska bli jättekul, säger Åsa Fång.

Åsa Fång, född 1970, kommer från Göteborg men har under många år huvudsakligen verkat i Malmö. Hon sågs nyligen i hyllade Matilda på Malmö Opera och Oliver på GöteborgsOperan. Hon har även medverkat i populära tv-program som Doobidoo och Så ska det låta.

Kritiserades hårt

Musikalen Camera kretsar kring några stormiga år i Ingrid Bergmans liv. Publiken får uppleva den svenska världsstjärnans passionerade relation med filmskaparen Roberto Rossellini. Men också samtidens fördömande av hennes livsval. Vi får följa hennes resa från Hollywood till Italien, från toppen till botten – och upp igen.

– Vi ville lyfta fram en kvinnas röst. En människa som förändrade något. Hon genomgick så mycket men lyckades hämta kraft ur det och banade därigenom väg för en ny kvinnoroll – såväl på vita duken som utanför den, säger Staffan Aspegren, regissör och manusförfattare till det nyskrivna librettot.

”Fascinerande öde”

För musik och sångtexter står kompositören Jan-Erik Sääf, en av Sveriges flitigaste tonsättare med 17 musikaler på sitt cv.

– Ingrids öde har bara längtat efter att få bli text- och tonsatt. Det är så exceptionellt och fascinerande, säger Jan-Erik Sääf.

Tillsammans med Staffan Aspegren har han arbetat fram Camera enligt en metod inspirerad från USA.

– Jag älskar själva skrivandet och här har jag för första gången fått medverka i en process likt den på Broadway, med readings, workshops och tryouts. Fem år har gått så fort! säger Jan-Erik Sääf.

Utvecklad version

Camera hade urpremiär på Östgötateatern 2018. I Jönköping 2020 spelas en utvecklad och omarbetad versionMedverkar gör, förutom Åsa Fång, även Kulturhuset Spiras fasta skådespelare Kalle Malmberg, Vera Veljovic och Petter Andersson. Och i rollen som Rossellini ser vi gästande musikalartisten Glenn Edell.

Dessutom på scen: en barnstatist och en musikalensemble på åtta personer. För kostymdesignen står Camilla Thulin och för koreografin Karl Dyall. För musiken svarar Jönköpings Sinfonietta.

PREMIÄR: 19 september 2020

BILJETTER & MER INFO: Camera - Musikalen om Ingrid Bergman

FAKTA: Musikaler på Kulturhuset Spira
Camera (2020) blir Kulturhuset Spiras sjätte musikal.
De tidigare har varit: Spelman på taket (2016 och 2019), Passion (2016), Les Misérables (2017) och On the Town (2018).

LÄS MER: Så gör musikalerna dubbel succé

 

 

  • Uppdaterad2019-12-03 07:49
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...

Musikal
Artikel

Succémusikalen Så som i himmelen spelas på Kulturhuset Spira 2025

Hösten 2025 gör Kulturhuset Spira en egen uppsättning av succémusikalen ”Så som i himmelen”, som bygger på Kay Pollaks f...

Teater
Artikel

Klassiker med klös i

Katt på hett plåttak räknas som en av de stora amerikanska klassikerna. Intriger, familjehemligheter och känslostormar ä...

Övrigt
Artikel

Kungligt besök i Kulturhuset Spira

16 februari kommer kungaparet till Jönköping med anledning av att Hans Majestät Konungen firar 50 år på tronen. Besöket...

Musik
Artikel

Scenkonstsäsongen 24-25 är här!

Malena Ernman gör dubbla konserter med Jönköpings Sinfonietta, Samuel Fröler spelar änkeman i ett klassiskt småländskt k...

Teater
Artikel

ING-MARIE CARLSSON OM ROLLEN SOM ROSA TANT

Hon har gjort nästan allt man kan göra som skådespelare. Men aldrig en monolog – förrän nu. I vår ger sig Ing-Marie Carl...