Svenskt, ryskt och tjeckiskt med Jönköpings Sinfonietta

Musik Spelperiod: 09 okt - 09 okt

Med känsla för romantik

Den litauiske dirigenten Robertas Šervenikas har samarbetat med berömda orkestrar och musiker över hela världen. Nu kommer han till Spira för att leda Sinfoniettan i ett känslosamt möte med tre stora romantiker.

Först ut är sällan framförd musik av den mångsidige tjecken Antonin Dvorak, vars verk ofta inspirerades av slavisk folkmusik. Före paus framförs även Konsert för flöjt och orkester nr 2 av Sven-David Sandström, en av Sveriges främsta nutida kompositörer, innan den sagolika avslutningen med Nikolaj Rimskij-Korsakovs Scheherazade, inspirerad av sagosamlingen Tusen och en natt. Solist är flöjtisten Sara Hammarström.

Robertas Šervenikas
Robertas Šervenikas är utbildad vid St. Petersburg Conservatory. Han startade sin bana 1993 som dirigent i the Lithuanian National Symphony Orchestra (LNSO). Han är ofta anlitad som dirigent för olika orkestrar runt om i världen, bland annat the Israel Camerata, Saint Petersburg Philharmonic, The Slovenian National Opera och The Russian State Symphony Orchestra.  Sedan 2008 arbetar han regelbundet med operan i München. Han har världen som sitt arbetsfält och har arbetat nästan alla länder i Europa och även i Japan och Sydafrika.

Sara Hammarström
Sara Hammarström är en av våra mest eftersökta flöjtister, med en mångsidig repertoar av både solistiska och kammarmusikaliska verk. Hon har varit involverad i ett stort antal samarbeten med tonsättare och ensembler, både i Sverige och utomlands, och hennes genuina intresse för nutida musik har resulterat i över tvåhundra uruppföranden.

Efter att ha erhållit solistdiplom vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (1996) studerade Hammarström vidare i Glasgow, Paris och Köln, bland annat för dirigenten och tonsättaren Peter Eötvös, samt för flöjtisten Aurele Nicolet.

Sara Hammarström har tillsammans med kvartetten Pärlor för Svin och ensemblen Norrbotten Neo gjort en rad skivinspelningar som har fått lysande recensioner. Tillsammans med dessa ensembler har hon också tilldelats flera priser och utmärkelser, såsom Nordiska Komponistrådets pris, Kristallpriset och FST interpretpris två gånger. Som solist har Hammarström framträtt med flera av de svenska orkestrarna, och mottog nu senast stående ovationer då hon med mycket kort varsel uruppförde den flöjtkonsert av Sven-David Sandström som vi skall få höra ikväll.

För närvarande arbetar Hammarström som flöjtist i Norrbotten Neo, samt som soloflöjtist i Västerås Sinfonietta.

Program

A Dvorak - Interludes for small orchestra
S-D Sandström - Konsert för flöjt och orkester nr 2
N Rimskij-Korsakov - Scheherazade op 35

 

Verkskommentarer

Ladda hem Pdf(pdf-dokument)

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...