Staffan Aspegren (född 1957) inledde sin tid hos Smålands Musik & Teater med att våren 2016 regissera Kulturhuset Spiras allra första musikal: Spelman på taket. Denna dundersuccé fick lysande lovord från såväl publik som recensenter och följdes upp av musikalen Passion.

Som konstnärlig chef i Kulturhuset Spira sedan hösten 2016 har han byggt upp en musikalrepertoar med verk som Les Miserables (2017), Leonard Bernsteins smällkaramell, dansmusikalen On the Town (2018) och Spelman på Taket (2019).

Aspegren är teater-, musikal och operaregissör samt har varit adjungerad professor i musikdramatisk gestaltning vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet. Han har satt upp mer än hundra produktioner; teater, musikal och opera. Staffan Aspegren är involverad i utbildning av opera- och musikalartister och föreläser ofta inom området.

Han har skrivit manus och dialog till Camera - musikalen om Ingrid Bergman.

Med stöd från Kulturrådet initierade han 2016 Musikalplattform i samarbete med Östgötateatern och Wermland opera, vars syfte är att genom workshops och readings utveckla och stödja nya verk och genrer inom musikalområdet.

Staffan Aspegren har också varit initiativtagare till byggandet av Nordiska Nätverk inom musikalkonsten.

På Kulturhuset Spira är han djupt engagerad i att bygga en stark teaterrepertoar med bredd – med alltifrån klassiker till spetsproduktioner. Han arbetar även hängivet regionalt med att bygga scenkonstnätverk, både i Jönköpings län och med andra regioner.

Bor i Huskvarna.