Musik Spelperiod: 08 nov - 08 nov

Mozart & Pratté

INSTÄLLT - Efter skärpta allmänna råd från Folkhälsomyndigheten pausas Spiras publika verksamhet till och med 24 november.

Lär känna harpan i två verk – ett vida älskat och ett exklusivt smakprov ur en östgötsk skatt. De båda konserterna framförs av framstående harpisten Delphine Constantin-Reznik från Norrköpings Symfoniorkester, och stigande stjärnflöjtisten Laura Michelin, uppvuxen i Norrköping. Dessutom av Jönköpings Sinfonietta: Samtida rysk/tyska stråkar.

Den tredje söndagssymfonin för säsongen börjar i vitryska Minsk där kvällens första kompositör föddes, så nyligen som 1979. Leon Gurvitch är numera bosatt i Hamburg och är en flitig tonsättare. Hans inledande Five Dances in Old Style är ett attraktivt stråkverk i neoklassisk stil, som uruppfördes 2015 av Kammarsymfonikerna i Frankfurt.

I Mozarts konsert för flöjt och harpa får vi njuta av Laura Michelins magiska flöjtspel och Delphine Constantin-Rezniks harpa, ackompanjerade av Jönköpings Sinfonietta. Laura Michelin vann i januari i år Kungliga Musikaliska Akademiens Solistpris – Sveriges största tävling för unga instrumentalister och sångare. Delphine Constantine-Reznik är omtalad för sin teknik och tillhör Skandinaviens främsta på sitt instrument. Konserten är den enda Mozart skrev med harpa som soloinstrument och den har blivit otroligt omtyckt och flitigt spelad. 

Programmet avslutas med en konsert av den sorgligt väl förborgade hemligheten Antoine Edourd Pratté. Han föddes 1796 i det som idag är Tjeckien men när han var 15 år rymde han från sin enligt utsago elaka pappa, som reste omkring med en marionetteater, och begav sig till Sverige. Här levde Pratté resten av sitt liv tills han dog på Odensnäs, utanför Linköping. Pratté var tonsättare och en virtuos på harpa, med en aktiv konsertverksamhet under nästan hela sin livstid. 1850 valdes han in i Kungliga Musikaliska Akademien. Trots det är han helt okänd. Ett skäl till det är att praktiskt taget ingen av hans kompositioner trycktes. Men på jakt efter något nordiskt att spela råkade harpisten Delphine Constantin-Reznik ändå stöta på Prattés verk i ett arkiv. En överväldigande upptäckt, som ifjol till och med resulterade i att hon själv grundade en festival till tonsättarens ära, Pratté International Harp Festival i Norrköping. Och genom Delphine Constantin-Rezniks försorg får ikväll även Spirapubliken, som få förunnade, ta del av en av den här östgötens vackra kompositioner.

Speltid: 112 minuter inkl paus (25 min) 

Program

L Gurvitch Five Dances in Old Style                      20´

W A Mozart Konsert för flöjt och harpa              30´

A E Pratté  Konsert för harpa, g-moll                    37´

 

Medverkande

Jönköpings Sinfonietta

Solister: Delphine Constantin-Reznik, harpa & Laura Michelin, flöjt

Dirigent: Anna Skryleva

 

INSTÄLLDA:

Öppen repetition: 6 november 11.30-12.45  

Introduktion: 45 minuter före 8 nov 17.15  

Medverkande

Dirigent

Harpa

Flöjt

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

Tio nationaliteter och en värld av erfarenhet. Jönköpings Sinfonietta bildades 1988 och må vara en ung orkester men kommer som sådan med en fantastisk anda och en uppsjö av kreativitet. Trots storleken, eller kanske tack vare den, tar musikerna i olika konstellationer sig an allt från intim kammarmusik till de stora symfonierna av till exempel Mahler och Brahms.

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...