Publiken ska bli överväldigad!

Artikel

Han har spelat för kronprinsessan, legat på Svensktoppen, framträtt på Nobelmiddagen och tillägnats en egen SVT-dokumentär. I vår kommer den karismatiske riksspelmannen Görgen Antonsson till Spira med konserten Nordic Tunes, som innehåller folkmusik i en helt ny inramning.

Text: Jenny Lundell
Foto: Alexander Lindström

"Folkmusik skapar ett sammanhang mellan människor."

Kort om Görgen

ÅLDER 45 år
FAMILJ Fru och två barn
BOR I Mörtsjö, Hälsingland och i Gävle
INTRESSE Jakt och fiske
AKTUELL MED Konserten Nordic Tunes 13 april

Tillsammans med Karl-Johan Anckarblom, spelman och kompositör, har Görgen Antonsson skapat konceptet
Symphonic Stomp of Sweden med traditionell folkmusik som arrangerats för orkester. Det är just där, i mötet mellan den klassiska musikens skolade uttryck och folkmusikens vidlyftighet som något alldeles unikt och kraftfullt uppstår.

– Min och Karl-Johans vision är att fler ska få upp ögonen för folkmusiken. Att den kan låta på olika sätt, säger Gör gen Antonsson.

MUSIKALISK TIDSRESA GENOM LIVET

Det började med en polska som blev så uppskattad att den växte till en hel konsert. Folkmusiken är starkt förknippad med högtider som dop, bröllop och begravningar, vilket formade konserten till en musikalisk
tidsresa genom livets alla delar. Det första framförandet gjordes tillsammans med Gävle symfoniorkester och hyllades av publiken. Och Görgen lovar att även konserten i Spira blir fylld av energi:

– Publiken ska bli överväldigad!

RÖTTER I FOLKMUSIKEN

När han växte upp i Hälsingland var folkmusiken ständigt närvarande. Både farfar och pappa var musiker och Görgen började tidigt med fiol i kommunala musikskolan i Bollnäs. Fiolläraren visade sig älskade folkmusik, så musikvalet var givet.

Numera bor Görgen tillsammans med sin familj i Gävle, och arbetar även på Folkteatern Gävleborg. Men trots att
Hälsingland bara är några mil bort upplever Görgen att folkmusiktraditionen är svagare i hans nuvarande hemstad.
För att lindra saknaden efter musikalisk gemenskap startade han ett spelmanslag som idag har 40 medlemmar. Varje månad träffas de och jammar på puben, under parollen ”Spelmansafterwork”.

– Har du ett instrument så är det bara att köra. Alla spelar ihop, både amatörer och proffs. Öppet och utan bestämmelser. Det är det som jag gillar med folkmusik, att det skapas ett sammanhang mellan olika människor.

2010 framförde Görgen en egen komposition i samband med Kronprinsessan Viktorias födelsedagsfirande på Öland. Samma år uppträdde han även på Nobelmiddagen i Stockholm. Dessutom har han legat på Svensktoppen med folkmusikgruppen Engmans kapell och låten Norrlands Glimmande Guld, samt utsetts till svensk mästare i låtskrivande tre gånger. 2020 medverkade han i SVT-dokumentären Görgen med G.

  • Uppdaterad2023-04-12 13:41
  • Ansvarig