Siw slutar aldrig att debutera

Artikel

77-åriga Siw Lindström bryter ständigt ny mark inom scenkonsten. Efter flera skådespelarroller i Kulturhuset Spira är den före detta läraren återigen aktuell – den här gången som dansare i Eldfågeln och sufflör i komedin En timme i lugn och ro.

Siw Lindströms meritlista under de senaste åren imponerar. Inte minst med tanke på att hon länge såg scenkonst som enbart ett fritidsintresse. Samtidigt har hon alltid burit med sig sitt första möte med teatern.
– Det var i Pildammsparken i Malmö när jag var barn. Jag såg Jeppe på berget och blev så tagen att jag sprang ifrån mina föräldrar, gömde mig bland folk och vägrade komma tillbaka när polisen ville hämta mig. Trots den starka upplevelsen drömde hon inte om att stå på scen själv. Istället utbildade hon sig till gymnasielärare i bland annat svenska och engelska, och var nöjd så. Skådespelardebuten kom först i 40-årsåldern via Vulkanteatern, en amatörteaterförening.
– Här vill jag vara, kände jag. Ingen frågade vad jag höll på med utanför teatern. Istället fick jag visa vem jag var som människa och det passade mig.

Åldern som trumfkort

Sedan dess har Siw varit amatörteatern trogen. Deras ständige sekreterare, som hon skämtsamt beskriver det. Men talangen och det hårda arbetet skulle så småningom ta henne ett steg längre. 2018 gjorde hon sitt första skådespelarframträdande på Kulturhuset Spira i familjedramat Den sista elden.

Hennes ålder visade sig vara ett trumfkort. 
– Ja, det var faktiskt för att jag är gammal!

Det behövdes en äldre kvinna och jag fick en underbar roll som dement farmor. Först var jag starstruck inför de skickliga skådespelarna som finns här. Ska jag spela med dem? Men de är så omtänksamma och hjälpsamma. Sedan dess har Siw varit med i Spiraföreställningar som Fröken Julie, Melancholia och Spelman på taket och läst lunchlyrik flera gånger. Men när hon sökte till Cyrano de Bergerac fanns ingen roll för henne.

Istället blev hon sufflör – ett uppdrag hon fortsatt med i publiksuccén Tordyveln flyger
i skymningen och även har i vårens komedi En timme i lugn och ro. 
– Jag hade inte förstått att det är ett så kul jobb, framförallt när man som jag är pensionerad.

Som sufflör följer jag med i manus och stöttar skådespelarna. På något vis lär
jag mig hur varje individ fungerar genom att titta på dem – Vill du ha hjälp nu? Jag
har sådan tur som får testa så olika grejer!

Debuterar som dansare

I vår gör Siw ännu en debut. Den här gången som dansare i Eldfågeln – en Unga Spira-föreställning av koreografen Charlotta Öfverholm. Folksagan tolkas på ett humoristiskt sätt och många av de medverkande är över 65 år. I föreställningen fortsätter Charlotta Öfverholm sätta fokus på möjligheterna med en årsrik ensemble. Att scenkarriären skulle vara över bara för att man blir äldre är ett förlegat förhållningssätt, vilket Siw håller med om.
– Det är så fint att få finnas på scen, att få vara gammal, rynkig, krokig, vacker...

Som äldre och framför allt som kvinna. Jag har själv letat efter bra roller för kvinnor
som är över pensionsåldern och det finns nästan inte. Men det borde det göra, för vi existerar ju.

TEXT: MATILDA FAGÖ
FOTO: LARS KROON

 


 

Siws look kännetecknas av hennes böljande vita hår, men att låta det vara långt var inte självklart: – När jag skulle fylla fyrtio så tänkte jag att jag inte skulle kunna ha långt hår. Så fyllde jag fyrtio och tänkte att när jag blir femtio måste jag klippa det i någon damfrisyr. Gjorde jag inte. Sextio då? Inte då heller. Men sjuttio? Nej, då skiter jag i det. Då får det vara!

Kort om Siw

FÖDD: 1945 i Göinge, Skåne.
FAMILJ: Man, två vuxna barn och tre barnbarn som förnöjer mig som sjutton!
AKTUELL: Som sufflör i En timme i lugn och ro och som dansare i Eldfågeln.
INTRESSEN: Umgås med familj och vänner, gå på teater och konserter. Har man ett stort hus och trädgård behöver man inte vara sysslolös. I övrigt övar jag på att vara lat. Och så cyklar jag.

  • Uppdaterad2022-11-21 14:09
  • Ansvarig