Spelkort
Spelkort

Med Jönköpings Sinfonietta & Dalasinfoniettan

Musik Spelperiod: 05 feb - 06 feb 2016

Spelkort

Sist orkestern från Falun gästade Spira bjöds publiken på en eldig violinkonsert. Färgsprakande och hett blir det också denna gång orkestrarna möts med två ess, en kung och en drottning – Sibelius, Strauss, Tjajkovskij och Elin Rombo!

Hovsångerskan Elin Rombo är solist när Eva Ollikainen leder det musikaliska arbetet och för samman Jönköpings Sinfonietta och Dalasinfoniettan till en stor orkester. Tillsammans tar vi oss an några av musikhistoriens verkliga giganter i en imponerande konsert.

Vi inleder med en symfonisk fantasi Pohjolas dotter som hade urpremiär i S:t Petersburg 1906. Kompositören Jean Sibelius i egen hög person dirigerade Mariinskij-teaterns orkester och verket kom att bli ett av Sibelius mest älskade. 

Nästa ess i leken är Richard Strauss som skrev De fyra sista sångerna år 1948. De tre första sångerna Frühling, September och Beim Schlafengehen har texter av Herman Hesse och den sista Im Abendrot text av Joseph von Eichendorff. De kom att handla om vemodet inför ett avsked – det stora avskedet – avskedet från livet. Richard Strauss var 84 år när verket var färdigt. Året efter hade han gått bort. 

Den 28 oktober 1893 dirigerade Tjajkovskij själv uruppförandet av sin sjätte symfoni. Hans mästerverk är präglat av dramatiska svängningar som förbryllar människor än i dag. I första satsen spelar trombonerna en koral som bygger på den ortodoxa kyrkans sorgehymn Låt honom vila bland helgonen och verket avslutas lågmält, tragiskt och uppgivet. Efter uruppförandet drack Tjajkovskij medvetet (?) ett glas med smutsigt vatten. Nio dagar senare var kompositören död i kolera.

Program

J Sibelius – Pohjolas dotter (14’)
R Strauss – Vier letzte Lieder (23’)
PAUS
P Tjajkovskij – Symfoni nr 6 (40’)

45 minuter före

18.15 i Teatersalongen ges en introduktion till konserten.

 

Eva Ollikainen

Eva Ollikainen är tillbaka i Spira och denna gång får hon arbeta med två orkestrar. Dalsinfoniettan och Jönköpings Sinfonietta samlas kring ett program med musik av Strauss och Sibelius. Eva har arbetat med orkestern från Falun tidigare och på scenen i Spiras konsertsal så har vi fått ta del av hennes arbete vid ett flertal tillfällen. 

På Sibelius-Akademin studerade Eva för Leif Segerstam och Jorma Panula, och hon har även en masterutbildning i piano. Hon är i allra högsta grad en del av ”det finska dirigentundret” som tar världen med storm. I Spira har vi tidigare sett Eva dirigera konserten Närproducerad Världsartist och Två orkestrar & Shakespeare. Dessutom har vi sett henne i flera av Beethovens symfonier, vilka hon även återvänder för att framföra med Sinfoniettan i höst.

Efter att ha vunnit Jorma Panula-tävlingen 2003 har Eva inlett en mycket framgångsrik karriär. Hon har hunnit dirigera orkestrar som Kungliga Filharmonikerna, Copenhagen Philharmonic, London Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic och Philharmonie i Berlin. Hon har även haft uppdrag i Ungern och lett framföranden med Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra.

Elin Rombo

Elin Rombo är född och uppvuxen i Katrineholm i ett hem fullt av musik. Elin har studerat vid Operahögskolan i Stockholm och vid Brandon University Queen Elisabeth II. År 2013 utnämndes hon till Hovsångerska. Elin har arbetat på de flesta stora operahus och stått på många av de betydande konsertscenerna. Där har hon arbetat med dirigenter som Riccardo Muti, Sir Colin Davies och Daniel Harding. 

Publiken har också kunnat njuta av Elins stämma i andra sammanhang. Hon var bland annat solist vid prinsessan Estelles dop i Slottskyrkan, vid Världens Barn galan 2011 och vid Polar Music Prize 2014. Elin har mottagit en rad stipendier och utmärkelser, bland dem Jenny Lind-stipendiet 1999, Bernadotte-stipendiet 2003, Kungliga Musikaliska Akademiens Stipendium, samt Birgit Nilsson-stipendiet 2009. 

Medverkande

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

En småländsk orkester i världsklass.

Dalasinfoniettan

Dalasinfoniettan

Dalasinfoniettan sätter Dalarna på den kulturella kartan. Varje år erbjuder orkestern och dess 28 musiker ett rikt och varierat konsertutbud till samtliga dalakommuner.

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Johannes sätter tonen för musiken

Johannes Gustavsson är ny konstnärlig ledare och chefsdirigent för Jönköpings Sinfonietta sedan oktober 2023. Han ser fr...

Musik
Artikel

Hallå där Viktoria Tolstoy

En av Skandinaviens främsta vokalister berättar om konserten med Jönköpings Sinfonietta 15 mars 2024.

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...